Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi: Orta Asya'da bölgesel işbirliği ve entegrasyon
The Cooperation Council of Turkic Speaking States: Regional cooperation and integration in Central Asia
- Tez No: 622483
- Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk Konseyi, Orta Asya, Entegrasyon, Bölgesel İşbirliği, Güvenlik Toplumu, Turkish Council, Central Asia, Integration, Regional Cooperation, Security Community
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB)'nin çözülmesi ile birlikte Orta Asya'da bağımsızlıklarını yeni kazanmış, tecrübesiz devlet yapılanmaları bölgesel barışın tesis edilmesi, sosyal dönüşümün sorunsuz bir şekilde tamamlanmasına yönelik entegrasyon çabaları ve bu amaca yönelik yeni bölgesel işbirliği girişimlerini hayata geçirmeye gayret göstermişlerdir. Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi), günümüz itibariyle söz konusu işbirliği girişimlerinin en son örneklerindendir. Üyeleri olan Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan tarafından 2009 yılında imzalanan Nahcivan Anlaşması ile kurulan ve entegrasyon pratiğine yönelik kurgusuyla ilk kez Türk devletleri arasında gönüllü bir birlikteliği amaçlayan Türk Konseyi, bahse konu işbirliği sürecinin bir sonucu olarak çok boyutlu bir işbirliği mekanizması halini almıştır. Çalışma, Türk Konseyi ile oluşturulmaya çalışılan işbirliğinin sürecinin bir işbirliği mekanizmasına evirilişini Güvenlik Toplumu teorisi bağlamında açıklanmaya çalışılacaktır. Bu nedenle çalışmamızda entegrasyon idealine ulaşılabilirlik seviyesi ve bu idealin getirileri üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
With the dissolution of the Union of Soviet Socialist Republics (USSR), Central Asia has become the center of newly independent, but inexperienced states. This states has prompted the need for integration into the global order for the newly independent states throughout the region that have been struggling for existence. The Cooperative Council of the Turkic Speaking Countries is one of the most recent examples of these cooperation initiatives. The Turkish Council, created by the Nakhcivan Agreement signed by the signatory members (Turkey, Azerbaijan, Kazakhstan and Kyrgyzstan) in 2009 with the motto of being the first practical voluntary partnership between the Turkic States which is the result of said multi-dimensional and increasing cooperation process. The aim of this study is to investigate the effects of the regional and global impacts of the cooperation which is being established on the axis of the Turkish Council. Within this framework, the cooperation between the Turkish states initiated the evolution of the process into a cooperation mechanism with seccurity community theory. Therefore, in this study that will be emphasized of the level of accessibility to the integration ideal and the benefits.