A pink-collar case: Pseudo-professionalization of direct selling among women
Bir pembe yaka durumu: Doğrudan satışın kadınlar arasında sözde meslekleşmesi
  1. Tez No: 622481
  2. Yazar: AYŞE GİZEM GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OZAN AĞLARGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan Satış, Pembe Yaka, Meslekleşme, Meslek, Direct selling, Pink-collar, Professionalization, Profession
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın temel amaçlarından biri, doğrudan satış yapan bir şirkette çalışan kadın satış temsilcilerinin işlerini ne ölçüde meslek olarak değerlendirdiklerini incelemektir. Buna ek olarak, bu çalışma doğrudan satışın pembe yaka bir iş olarak kabul edilip edilmemesi gerektiğini araştırmayı amaçlamıştır. Bu amaçlara ulaşmak için, farklı doğrudan satış şirketlerinden on kadın çalışan ile görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca, nitel araştırma yöntemi ve yarı yapılandırılmış görüşmeler bu çalışma için seçilmiş ve uygulanmıştır. Daha sonra görüşmeler analiz edilip, sonuca ulaşılması için ana temalar belirlenmiştir. Sonuç olarak, doğrudan satış belirli koşullar altında kadınlar için bir meslek olabilir ve bu sektörde çalışan kadın çalışanların sayısının çok fazla olması nedeniyle bir pembe yaka mesleği olarak da değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
One of the main aims of this study is to examine to what extend female sales representatives who work in a direct selling company consider their job as a profession. In addition to that, this study aimed to investigate if direct selling should be considered as a pink-collar job or not. In order to achieve these objectives, interviews with ten female direct sellers from different direct selling companies were conducted. Also, the qualitative research method and semi-structured interviews were chosen and applied for this study. After that, the interviews have been analyzed and main themes have been determined to come to a conclusion. In conclusion, direct selling can be a profession for women under the specific circumstances and it can be also considered as a pink-labor profession because of the high number of female direct sellers who work in this sector.