Türkiye ile Federal Almanya arasındaki dış ticaret anlaşmaları: 1950-1955 dönemine yönelik tarihsel bir araştırma
Foreign trade agreements between the federal republic of Germany and Turkey: A historical research for the 1950-1955 period
  1. Tez No: 622563
  2. Yazar: AHMET YÜCEDAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜNER TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bakanlar Kurulu Kararı, Demokrat Parti Dönemi, Dış Ticaret Politikası, Federal Almanya Cumhuriyeti, Council Of Ministers Decision, Democratic Party Period, Federal Republic Of Germany, Foreign Trade Policy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
1950'lerin başında Türkiye ve Federal Almanya Cumhuriyeti özellikle Amerika Birleşik Devletleri ile olan ilişkileri ve temel dış ticaret politikaları açısından önemli benzerlikler göstermektedir. Bu benzerliklerin yanında iki ülkenin birbirleri arasında çeşitli ticari anlaşmalara da imza attığı görülmektedir. Bu çalışmanın amacı Türkiye ile Almanya Federal Cumhuriyeti arasındaki ticari anlaşmaların değerlendirilmesini bu iki ülkenin kayda değer büyüme gerçekleştirdiği 1950-1955 dönemi için gerçekleştirmektir. Bu dönem içerisinde Türkiye'nin dış ticaret politikasının yönetim şekli Bakanlar Kurulu kararlarına dayanmaktadır. 1950-1955 dönemi içerisinde Federal Almanya Cumhuriyeti ile yapılan ticari anlaşmalar 03.05.1952 ve 25.11.1953 tarihli bakanlar kurulu kararlarında yer almakta olup bu kararlar tarihsel araştırma metodu çerçevesinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey and the Federal Republic of Germany in the early 1950s show significant similarities in terms of the relationship particularly with the United States and basic foreign trade policy. In addition to these similarities, it is seen that the two countries have signed various commercial agreements. The aim of this study is to evaluate the trade agreement between Turkey and the Federal Republic of Germany that the country has recorded two perform is to realize value growth for the 1950-1955 period. During this period, Turkey's foreign trade policy is based on the council of ministers decisions. Commercial agreements with the Federal Republic of Germany during the period 1950-1955 are included in the council of ministers decisions dated 03.05.1952 and 25.11.1953 and these decisions are examined within the framework of the historical research method.