Siyasetin iki yüzü: Popülizm ve demokrasi dikotomisi
The two sides of politics: Populism and democracy dichotomy
- Tez No: 622564
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Popülizm, Demokrasi, Söylem, Popülist Strateji, Populism, Democracy, Discourse, Populist Strategy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
1980‟lerde Avrupa‟da başlayıp, 2000‟li yıllarda yoğun olarak hissedilen popülist siyaset ögeleri, demokrasi kavramının ve ilkelerinin önemini yitirmesine yol açmaktadır. Hükümetler tarafından uygulanan popülist politikalar demokratik olarak algılanabilmekte ve demokrasi kusurlu bir hale gelebilmektedir. Demokrasinin sürekli sekteye uğra(tıl)dığı, henüz sivil toplum alanının oluşamadığı ülkelerde popülist siyaset, demokrasinin gerekliliklerine zarar vermektedir. Antik Dönemden Modern Döneme demokrasi sürekli tartışılmış ve yönetim biçimi olarak daha iyi nasıl olabilir sorusuna cevap aranmıştır. Özellikle 20. yüzyılda farklı birçok demokrasi teorisinin tartışılması demokrasiyi daha tartışmalı bir hale getirmiştir. Demokrasinin bu çeşitliliği olumlu olduğu kadar olumsuz sonuçlara da zemin hazırlamıştır. Öyle ki demokrasinin boşluk ve çatışmalarından yararlanarak tıpkı onun gibi görünen popülizmin ortaya çıkması modern dönemin kaçınılmaz bir sonucu olmuştur. Bu çalışma da demokrasinin bir gereğiymiş gibi ortaya koyulan uygulama veya söylemlerin, aslında popülist siyaset mantığını hakim kıldığı ve demokrasinin yerleşikleşmesini güçleştirip kusurlu hale getirdiği ortaya koyulmaya çalışılmış ve bir karşılaştırma yapılarak çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Populist political elements that began in Europe in the 1980s and intensely felt in the 2000s lead to the loss of the importance of the concept and principles of democracy. Populist policies implemented by governments can be perceived as democracies and democracy can become flawed. Populist politics undermines the requirements of democracy in countries where democracy is constantly interrupted and where there is no civil society. Democracy from Antiquity to Modern Period has been constantly discussed and the answer to the question of how can it be better as a form of government was sought. Especially in the 20th century, the discussion of many different theories of democracy has made democracy more controversial. This diversity of democracy paved the way for positive as well as negative consequences. So much so that the emergence of populism, which looked just like it, by exploiting the emptiness and conflicts of democracy, was an inevitable consequence of the modern era. In this study, it has been tried to put forward that the practices or discourses put forward as a necessity of democracy actually dominate the logic of populist politics and make the establishment of democracy difficult and imperfect.