Çalışanların insan kaynakları yönetimi algılarının metaforlar aracılığıyla analizi: Özel sağlık kurumu çalışanlarıyla bir uygulama
Analysis of employees' perceptions of human resources through metaphors: A study with private health institution employees
  1. Tez No: 622575
  2. Yazar: NAZAN GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP BENLİGİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Metafor, yetkinlik, insan kaynakları, insan kaynakları yönetimi, insan kaynakları yetkinlikleri, Metaphor, competence, human resources, human resources management, human resource competencies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu çalışmanın amacı, çalışanların insan kaynakları yönetimine ilişkin algılarını mümkün olan tüm gerçekliğiyle ortaya koymaktır. Bu, insan kaynakları yönetimi uygulamalarının başarını ya da başarısızlığını anlamak ve nelerin iyi yapıldığını, nelerin aksadığını içerden bakarak öğrenmek açısından önemlidir. Bu bilgiye ulaşılması, mevcut sorunların ortadan kaldırılmasını ve iyi uygulamaların pekiştirilmesini sağlayacaktır. Çalışanların insan kaynakları yönetimine ilişkin gerçeğe yakın algılarının doğası gereği sansürden uzak, özgür ifade gücü bulunan ve bilinçaltını yansıtma özelliği taşıyan metaforlar aracılığıyla tespit edilmesi amaçlanmıştır. Olgu bilim deseni kullanılarak elde edilen veri içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma, Eskişehir'de faaliyet gösteren özel bir sağlık kuruluşuna bağlı iki hastanede yapılmış; veriler bu iki hastanede farklı kademelerde çalışan ve tesadüfi olarak seçilen toplam 150 kişiden elde edilmiştir. Veri toplama aracı olarak görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formlarından elde edilen verinin analiz edilmesi ve yorumlanması beş aşamada gerçekleştirilmiştir (Kodlama, eleme, verileri bilgisayar ortamına aktarma, kategori geliştirme ve geliştirlen kategoriler ışığında verilerin yorumlanması). Geçerli bulunan148 görüşme formunun içerik analizi Excel (2013) programı kullanılarak yapılmıştır. Katılımcıların, 13'ünün bitki, 13'ünün hayvan metaforu olmak üzere toplam 26 metafor kullandıkları saptanmıştır. Yapılan analiz sonucunda bölümün tavrı, bölümün yetkinliği, bölüme ilişkin genel saptama, ekibin tavrı ve ekibin yetkinliği şeklinde beş ana tema ve bunlara bağlı 116 alt temaya ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to demonstrate the employees' perception regarding human resources management with all its truths. This is an important issue for understanding the effectiveness or ineffectualness of human resources management and learning what has been done well or not from within. This information offers a solution to solve the resent problems and improve good implementations. The objective of the study is to determine the employees' truthful perception in regard to human resources management with the help of metaphors, which are by nature uncensored, free expressions and reflecting the unconscious mind. The data collected by using the phenomenological design were analyzed using the content analysis method. The study was carried out in two different hospitals belonging to a private health institution in Eskişehir. The research data is obtained from 150 employees of both hospitals, which have different levels and were selected randomly. An interview form is used as data collection tool. The data obtained in the form of interview were analyzed and interpreted in five steps (coding, elimination, transferring the data on computer, developing categories and interpreting the data in consideration of the categories). Excel (2013) has been used for the analysis of 148 applicable interview forms. The results show that the participants have used 26 metaphors, of which 13 were plants and 13 animal metaphors. Based on the analysis five main themes such as departments attitude, departments competence, general determination of the department, attitude of the team as well as competence of the team and 116 sub themes were achieved.