Global markaların Azerbaycan reklam stratejileri: Standardizasyon ve adaptasyon reklam uygulamaları
Azerbaijan advertising strategies of global brands: Standardization and adaptation advertising applications
- Tez No: 622576
- Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH UZTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, İşletme, Public Relations, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Globalleşme, Global reklamcılık, Adaptasyon, Standardizasyon, Azerbaycan, Globalization, Global advertising, Adaptation, Standardization, Azerbaijan
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Teknolojinin bir sonucu olarak dünya küçülmeye devam etmekte ve sınırlar ortadan kalkmaktadır. Küresel pazarda işletmelerin markalarını duyurmaları için yenilikçi yollar bulmaları gerekmektedir. Bu nedenle küresel pazarlarda farklı ülkeler ve farklı kültürler arasında reklamları standartlaştırma veya adapte etme kararı büyük önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, küresel markaların Azerbaycan televizyon reklamlarını nasıl standartlaştırdıklarını ve adapte ettiklerini menşe ülke ve ürün kategorisine odaklanarak incelemektir. Bu amaca ulaşmak için, televizyon reklamlarının unsurlarına odaklanan sorularının yanı sıra standardizasyon/ adaptasyon kararını etkileyen faktörler de belirtilmiştir. Bu çalışmanın veri toplanmasına rehberlik etmesi için ilgili literatür taraması yapılmıştır. Veriler nicel yöntem olan içerik analizi yöntemiyle, global markaların YouTube ve resmi internet sitelerinden toplanmıştır. Veriler ışığında araştırmaya dahil edilen global markalar kişisel bakım/ güzellik, temizlik, sağlık/ilaç, gıda kategorilerinde daha çok standardizasyon stratejisini benimserken, otomotiv ve teknoloji kategorisinde adaptasyon reklam stratejisini benimsemektedir.
Özet (Çeviri)
As a result of technology, the world is shrinking continuously and the borders are disappearing. Businesses have to find innovative ways of promoting their brands in the global market. For this reason, the decision to standardize or adapt the advertisements between different countries and cultures is gaining great importance in a global market. The aim of this study is to examine how global brands standardize and adapt Azerbaijani television advertisements by focusing on the country of origin and product category. To achieve this goal, the factors affecting the standardization/adaptation decision are mentioned, besides the questions focusing on the elements of television commercials. A literature review was conducted to guide data collection. The data were collected from YouTube and official websites of global brands through content analysis, which is a quantitative method. In the scope of the data, the global brands that included to the research, adopt more standardization strategies in the personal care/beauty, cleaning, health/pharmaceutical, and food categories, while fostering the adaptation advertising strategy in the automotive and technology categories.