Avrupa Birliği-Türkiye ilerleme raporlarının siyasi kriterler açısından incelenmesi (2005-2014)
Review of European Union-Turkey progress reports with regards to political criteria (2005-2014)
- Tez No: 622577
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜRSEL GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: AB-Türkiye ilişkileri, Ankara Antlaşması, Gümrük Birliği, İlerleme Raporları, Europe-Turkey relations, Ankara Agreement, Customs Union, Progress Reports
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Avrupa Birliği İlerleme Raporları, Türkiye dahil olmak üzere, birliğe aday olan tüm ülkeler açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu raporlar, birliğe aday olan ülkelerdeki değişimi ve gelişimi göstermekte, adaylık sürecinde aday olan ülkenin AB'ye uyumunu ve üyeliğe olan yakınlığını değerlendirmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin durumunu AB İlerleme Raporlarındaki siyasi kriterler açısından incelemek ve çeşitli değişkenler bağlamında değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda çalışmada 2005-2014 yılları arasında Türkiye için yayınlanan AB İlerleme Raporları ele alınmış ve metinlerin içerikleri siyasi kriterler yönünden analiz edilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi tekniği kullanılmıştır. Veriler, Nvivo 12 programı aracılığıyla analiz edilip yorumlanmıştır. Bulgular demokrasi ve hukukun üstünlüğü; insan hakları ve azınlıkların korunması; adalet, özgürlük ve güvenlik konularının oluşturduğu üç temanın incelenmesi sonucunda elde edilmiştir. Ayrıca çalışmada Ulusal Programlar ve Yasal düzenlemeler konusuna da değinilmiştir. Çalışmanın sonucunda ilerleme raporlarında siyasi kriterlerden en fazla yolsuzlukla mücadele, ayrımcılıkla mücadele ve kadına şiddet konularına eleştiri getirildiği görülmüş ve on yıllık süreç içerisinde Türkiye'nin halen yeterli düzeye erişemediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Progress Reports of the European Union occupy an important place from the viewpoint of all candidate countries, including Turkey. These reports show the change and development in those candidate countries and evaluates the candidate country's compliance with EU and its proximity to membership. The aim of this study is to examine the status of Turkey's in terms of political criteria in EU Progress Reports and to evaluate the context of different variables In accordance with this purpose, EU Progress Reports on Turkey from 2005 to 2014 are reviewed and contents of the texts published were analysed. Document analysis technique is used and data are analysed and interpreted via Nvivo 12 program. Findings are obtained by examining the following three themes: democracy and the rule of law, human rights and protection on minorities, and lastly, justice, freedom and security. Furthermore, National Programs and Legal Regulations topics are also discussed. The study identified that the Progress Reports mostly criticized on topics of fighting against corruption, anti-discrimination and violence to women, and Turkey has not reached the enough level in this decennium.