Ortaöğretim öğrencilerinin yabancı dilde konuşma motivasyonlarını etkileyen faktörler
The factors affecting secondary school students' motivations in speaking foreign language
  1. Tez No: 622578
  2. Yazar: KILIÇ KÖÇERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBUBEKİR BOZAVLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: motivasyon, yabancı dil konuşma, bireysel faktörler, instrümantal/integral faktörler, çevreyle ilgili faktörler, eğitimle ilgili faktörler, motivation, speaking foreign language, individual factors, instrumental/integral factors, environmental factors, educational factors
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu çalışma, uluslararası araştırmalardan elde edilen bulgular çerçevesinde Ağrı ilinde bulunan üç ortaöğretim okulu bünyesinde eğitim ve öğretimlerine devam eden öğrencilerin motivasyonlarının dil konuşma olgusu üzerindeki etkilerinin neler olduğunu saptamayı amaçlamaktadır. Çalışmada, sadece motivasyonun yabancı dil konuşa bilirliğine değil, aynı zamanda bazı konuşma ve motivasyon bileşenlerinde, teorik sorunlara ve kavramsal analizlere başvurulmaktadır. Yöntem: Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Tarama modeli grubu oluşturan bireylerin belirli özelliklerinin toplanmasını amaçlar. Tarama modelinde belirli durum veya olgunun fotoğrafı çekilerek betimlemeler yapılır. Tarama araştırmaları, deneysel araştırma yöntemlerine göre daha fazla kişiye ulaştığından geniş gruplar üzerinde yürütülür. Modelde kullanılan sorular, araştırmanın kapsamına uygun olacak şekilde amaçla ilişkili olarak hazırlanmıştır. Hedef kitleye yönelik araştırma sırasında kullanılacak anket aracının görünümü sade, sorularının açık, anlaşılır ve araştırmanın amacına uygun olmasına dikkat edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan ortaöğretim öğrencilerinin ankete verdikleri cevaplardan, yabancı dil konuşma motivasyonları üzerindeki bireysel, çevresel, eğitimle ilgili ve instrümantal/integral faktörlerin belirli etkileri olduğu anlaşılmaktadır. Araştırma 5. sınıftan 8. sınıfa kadar ortaöğretim öğrencilerinin yabancı dilde konuşma motivasyonlarını etkileyen önemli farklılıkları ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Sonuç: Sonuçlar, anketi oluşturan maddelerin her birinin her ortaöğretim öğrencisinin yabancı dil konuşmada bireysel, çevresel, eğitimle ilgili ve instrümantal/integral faktörlerden etkilendiği sonucunu ortaya koymaktadır. Araştırmanın örneklemini oluşturan ortaöğretim öğrencilerinin İngilizce konuşma motivasyonlarını araştırmaya konu olan dört faktörden bireysel nitelikteki faktörlerin en fazla etkilediği sonucuna varılmıştır. Katılımcılar, İngilizce konuşmada büyük oranda çevresel destek görmekte, aile ve okul aktörleri onları yabancı dilde konuşmaya teşvik etmekte, aileler yabancı dil konuşmaları için öğrencilere fırsatlar yaratmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is determine the affects of motivation of the students who continue their education in the three secondary schools in Ağrı on phenomenon of speaking a foreign language. In this study, theoretical problems and conceptual analyzes are applied not only to the ability of motivation to speak a foreign language but also to some speech and motivation components. Method: In this research, screening model which is one of the quantitive research methods was used. The screening model aims to collect certain characteristics of individuals who form the group. Screening research is carried out in large groups as it reaches more people than experimental research methods. The questions used in the model were prepared in relation to the purpose in accordance with the scope of the research. It has been paid attention that the apperance of the questionnaire tool to be used during the research aimed at the target audience is simple, the questions are clear, understandable and appropriate for the purpose of the research. Findings: It is understood from the answers of the secondary school students participating in the research that individual, enviromental, educational and instrumental/integral factors have certain effects on their motivation to speak foreign languages. It aims to reveal the important differences that effect the motivation of the students to speak in the foreign language from 5th. grade to 8. grade. Results: The results revealed that each of the items in the questionnaire is influenced by individual, environmental, educational and instrumental/integral factors for each school student in foreign language speaking. It was concluded that the factors affecting the English speaking motivation of the secondary school students, which constitute the sample of the study, were the most influenced by the individual factors. Participants receive greater environmental support in English speaking, family and school actors encourage them to speak in foreign languages, and families create opportunities for students to speak foreign languages.