Kripto para piyasaları: Bitcoin ve altcoin analizi
Crypto currency markets: Bitcoin and altcoin analysis
  1. Tez No: 622598
  2. Yazar: DEMET GÖKÇE TAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET YUNUS ŞİŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bitcoin, Sanal Para, Kripto Para, Bitcoin, Virtual Cash, Altcoins, Crypto Currency Markets
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Ticaret kavramı, son yıllarda internet kullanımının yaygınlaşması ve teknolojinin çok hızlı bir şekilde gelişmesiyle farklı anlamlar kazanmaya başladı. Teknolojik gelişme, insanları e-ticarete yönlendirirken para kavramı da alternatif ödeme yöntemleriyle yeni bir boyut kazandı. Para, artık fiziki bir varlık olmaktan çıkıp daha soyut bir kavram halini aldı. Günümüzde ise dijital ortamlarda internet aracılığıyla kullanılan matematiksel ve teknolojik altyapısıyla güven kazanan sanal kripto paralar ön plana çıkmaya başladı. Çalışmamızda kripto paralar; Bitcoin ve altcoinlerin blokzincir (blockchain) sistemi üzerinden üretiminin, alım satımının nasıl yapılmaya çalışıldığı incelenmiştir. İnsanların kripto paraları ne derece benimseyip hangi amaçlarla kullandıkları, şekiller ve grafikler yardımıyla aktarılmaya çalışılmıştır. Değişimin kaçınılmaz olduğu küresel dünya düzeninde Bitcoin'in avantaj ve dezavantajları üzerinde durulmuş, Bitcoin ve altcoinlerin fiyat dalgalanmaları, günümüz ve gelecek ekonomileri üzerindeki etkileri irdelenmiştir. Kripto paraların ne zamana kadar varlığını sürdüreceği bilinmese de bireyler ve şirketler için ne ifade ettiği, gelecekte para ekonomilerine nasıl ışık tutacağı ve devletlerin kripto paralara karşı nasıl bir tavır içinde oldukları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
During the last decades, the concept of commerce has evolved due to the widespread use of internet and the rapid development of technology. While technological development stimulated electronic commerce, the idea of cash has gained a new dimension with alternative payment methods. Money is no longer a physical entity, but a more abstract concept. Nowadays, virtual crypto currencies are more confidential with the development of the technological infrastructure and they become more common across the globe. This research examines the crypto currency markets and the technological background. Particularly, Bitcoin, the largest market cap in the world, and Altcoin markets are investigated along with the the block chain system which is the main technology for modern virtual currencies. The study aims to outline the extent that people may adopt crypto coins and main purposes of their usage. The potential advantages and disadvantages of Bitcoin and Altcoin markets are discussed along with recent developments. In addition, the study analyzes the Bitcoin price fluctuations and the effects of crypto currencies on current economic activities as well as on the world economy during the next decades.