Maden ve madencilik konulu haberlerin Türk yazılı basınında çerçevelenmesi
Framing news of mining in Turkish written press
  1. Tez No: 622607
  2. Yazar: EMİNE KARAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Kamu Yönetimi, Journalism, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çerçeveleme, Maden ve madencilik haberleri, Gündem belirleme, Maden kazaları ve işçi ölümleri, Framing, Mining and mining news, Agenda setting, Mine accidents and worker deaths
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
İlk kez 20. yüzyılda yaşayan bilim insanı Goffman tarafından dile getirilen çerçeveleme haber olayının bazı yönleri seçilip diğerlerine göre ayrıcalıklı hale getirir. Anlaşılır ve çekici bir hikaye anlatmak zorunda olan ve haber yapım rutinleri ve zaman ve mekan kısıtlamaları ile şartlandırılmış olan gazeteciler öne çıkarılıp neyin öne çıkarılmayacağına karar vererek gerçeği çerçevelerler. Bu durum kişilerin olaylara bakış açısını etkiler. Bu araştırmada çerçeveleme maden ve madencilik haberler özelinde ele alınmaktadır. Bu bağlamda maden ve madencilik konulu 2011, 2015 ve 2018 genel seçimlerinden bir hafta önce ve bir hafta sonra ulusal ve yerel gazetelerde yayınlanan 701 haber sorumluluk, insani ve toplumsal ilgi, çatışma, ahlak ve ekonomi olmak üzere beş ana çerçevede incelenmiştir. Çalışma sonucunda yerel ve ulusal gazetelerde maden ve madencilik konulu haberlerin az yer bulduğu tespit edilmiştir. Yaşanan maden ve madencilik ile ilgili problemlerden hükümet sorumlu tutulmamıştır. Ekonomi ve yeni icat buluş haberleri olumlu bir ton kullanılarak yayınlanırken, maden kazaları ve ölüm, çevre, işçilerin çalışma koşulları hakkında ki haberler daha çok olumsuz bir dil kullanılarak okuyucuya sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Some aspects of the framing news event, first voiced by the 20th-century scientist Goffman, are selected and privileged over others. Journalists, who have to tell an understandable and attractive story and conditioned by news production routines and time and space constraints, frame the truth by deciding what to stand out and what not to stand out. This affects the way people view things. In this research, framing is discussed in the context of mining and mining news. In this context, 701 news articles published in national and local newspapers a week before and a week after the 2011, 2015 and 2018 general elections on mining and mining were examined in five main frameworks: responsibility, human and social interest, conflict, morality and economy. As a result of the study, it was found that the news about mining and mining in the local and national newspapers were found to be less. The government was not held responsible for the problems related to mining and mining. While news of the economy and the invention of the new invention were published using a positive tone, the news about mining accidents and death, the environment and the working conditions of the workers were mostly presented to the reader in a negative language.