Obezite derecesine göre tiroid fonksiyon testlerinin biyoelektriksel impedans ölçüm parametreleri ile ilişkisi
The relationship between thyroid function tests and bioelectric impedance parameters by obesity levels
  1. Tez No: 622610
  2. Yazar: VEYSEL ÜRÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÜRETEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, BKİ, vücut kompozisyonları, TSH, fT3, fT4, Obesity, BMI, body compositon, TSH, fT3, fT4
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Aşikar tiroid disfonksiyonunun vücut ağırlığını etkilediği iyi bilinmektedir ancak tiroid fonksiyonlarındaki küçük değişimlerin etkisi bilinmemektedir. Tiroid hormonlarındaki normal referans aralığındaki değişimlerin vücut ağırlığına etkisi hakkında uzlaşı sağlanamamıştır. Bu çalışmanın amacı normal aralıktaki tiroid fonksiyonlarının beden kitle indeksi (BKİ) ve biyoelektriksel impedans yöntemiyle değerlendirilen vücut kompozisyonları üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Gereç ve yöntem Tiroid fonksiyonları normal olan 120 katılımcı çalışmaya dahil edildi. BKİ'ye göre hastalar 4 gruba ayrıldı. Grup 1; normal kilolu (n=40), grup 2 evre I obezite (n=20), grup 3; evre II obezite (n=20), grup 4 morbid obez (n=20). Katılımcıların serum TSH, serbest T3, T4 ve lipit profili ölçümleri kaydedildi. Vücut kompozisyonları biyoelektriksel empedans yöntemiyle belirlendi. Hastaların TSH, serbest T3, serbest T4, BKİ ve vücut kompozisyonları arasındaki ilişki değerlendirildi. Bulgular Grup 1'de TSH BKİ ile negatif yönde koreleyken (r=-0.430, p=0.006) vücut yağ yüzdesi ile pozitif yönde koreleydi (r=0.391, p=0.014). Benzer şekilde, serbest T3 vücut yağ yüzdesi ile pozitif yönde koreleydi (r=0.333, p=0.038). Grup 2'de serbest T3 vücut yağ yüzdesi, yağ kitlesi, HOMA-IR ve LDL ile pozitif yönde koreleydi (sırasıyla r=0.521, p=0.018, r=0.543, p=0.013, r=0.512, p=0.021, r=0.469, p=0.037). Benzer şekilde TSH, BKİ ile pozitif yönde koreleydi (r=0.553 , p=0.011). Grup 4'de serbest T4 LDL ile negatif yönde koreleydi (r=-0.485, p=0.030). Sonuç Çalışmamızda farklı BKİ kategorilerindeki hastalarda, normal aralıkta olan tiroid fonksiyonlarının BKİ ve vücut kompozisyonlarıyla ilişkili olduğunu gösterdik. Bulgularımızın doğrulanması için daha kapsamlı çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Overt thyroid dysfunction is well recognized to affect weight, but the influence of minor perturbations of thyroid function remains unclear. There is ongoing debate regarding the influence of minor changes in thyroid hormones status within the normal range and body mass index (BMI). The aim of this study was to investigate the association between thyroid function within normal ranges and body mass index (BMI) or body compositions analyzed by bioelectrical impedance. Material and method 120 participants with normal thyroid functions were included in the study. According to the BMI, the patients were divided into 4 groups. Group 1; normal weight (n=40) , group 2; class I obesity (n=20), group 3; class II obesity (n=20), group 4; morbid obesity. Measurements of serum TSH, free T3, free T4 and lipid profile were recorded. Body compositions were evaluated by bioelectrical impedance method. Associations between measures of TSH, free T3, T4, BMI and bosy compositions were investigated. Results In group 1, TSH was negatively corelated with BMI (r=-0.430, p=0.006). On the contrary, TSH was positively corelated with percentage of body fat (r=0.391, p=0.014). Similarly, free T3 was positively corelated with percentage of body fat (r=0.333, p=0.038. In group 2, free T3 was positively corelated with percentage of body fat, fat mass, HOMA-IR and LDL (r=0.521, p=0.018, r=0.543, p=0.013, r=0.512, p=0.021, r=0.469, p=0.037 respectively). Similarly, TSH was positively corelated with BMI (r=0.553 , p=0.011). In group 4, free T4 was negatively corelated with LDL (r=-0.485, p=0.030). Conclusion We demonstrated that differences in thyroid function, within what is considered the normal range, are associated with differences in BMI and body compositions in patients within different BMI categories. Further large scale data from the population is required to confirm our findings.