Özel sektörde çalışan yetişkin bireylerde psikolojik dayanıklılık ile öfke denetimi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between psychological resistance and announcemenet in adult individuals
  1. Tez No: 622611
  2. Yazar: BURÇAK ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÖKŞİN KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: öfke, psikolojik dayanıklılık, yetişkin, anger, psychological endurance, adult
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yetişkinlikte bireylerin ortaya çıkan olumsuz durumlarla baş edebilmelerinde öfke kontrolü ve psikolojik dayanıklılık düzeylerinin önemli rolü vardır. Bu araştırmadaki amaç, yetişkin bireylerde psikolojik dayanıklılık ve öfke denetimi arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Bunun yanı sıra öfkenin boyutları, olumlu ve olumsuz yönleri, öfkeyi kontrol etme biçimleri, psikolojik dayanıklılığın geliştirilmesi ve insan ilişkilerindeki önemi ve rolü incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı yetişkin bireylerde psikolojik dayanıklılığın öfke denetimi ile arasında anlamlı bir ilişkinin var olup olmadığının araştırılmasıdır. Tez çalışmasının 1. Bölümünde öfke konusu detaylı biçimde yer almaktadır. Bu bölümde öfkenin boyutları ( fizyolojik, bilişsel-duygusal, davranışsal ), öfkenin olumlu ve olumsuz yönleri, özellik ve işlevleri yanı sıra öfkenin sonuçları, öfke kontrolü ve bunun yöntemleri de bulunmaktadır. Tez çalışmasının 2. Bölümünde Psikolojik Dayanıklılık konusu incelenmiştir. Bu bölümde Psikolojik dayanıklılığın riskleri ve koruyucu faktörleri, davranışlar ve insan ilişkilerinde almış olduğu rol, önemi ve psikolojik dayanıklılık ile ilgili yapılan çalışmalar yer almaktadır. Çalışmanın 3. bölümünde ise, araştırmanın modeli, evren ve örneklemi, veri toplama araçları, verilerin toplanma ve analiz edilme süreci sunulmuştur. Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği ile Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, bu bölümdeki yer alan ölçeklerdir. Ayrıca hem psikolojik dayanıklılık hem de öfke denetimi değişkenlerinin sosyo-demografik özellikler açısından incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın sonuçlarına göre öfke kontrolü ve psikolojik dayanıklılık arasında güçlü ve anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The levels of anger control and psychological resilience play an important role in adulthood individuals to cope with emerging negative situations. The aim of this study is to determine the relationship between psychological resilience and anger control in adult individuals. In addition, the dimensions, positive and negative aspects of anger, ways of controlling anger, development of psychological resilience and its role and role in human relations were examined. The aim of this study was to investigate whether there is a significant relationship between anger control and psychological resilience in adult individuals. In Chapter 1 of the thesis study, the issue of anger takes place in detail. In this section, there are dimensions of anger (physiological, cognitive-emotional, behavioral), positive and negative aspects of anger, characteristics and functions, as well as anger control and its methods. In the second part of the thesis, Psychological Resilience is examined. In this section, the risks, protective factors, behaviors and the role, importance and psychological resilience of human resistance are examined. In the third part of the study, model, universe and sample of the research, data collection tools, collection and analysis process of the data are presented. The trait anger and anger expression scale and the psychological endurance scale for adults are the scales in this section. In addition, it is aimed to examine both psychological resilience and anger control variables in terms of socio-demographic characteristics. According to the results of the study, there was no strong and significant relationship between anger control and psychological resilience.