Twitter'da gerçekleştirilen saldırgan mizah: Troller üzerine sosyolojik bir araştırma
Offensive humour on twitter: A sociological research about trolls
- Tez No: 622647
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE GÖKALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Trol, trollük kültürü, saldırgan mizah, nefret söylemi, Twitter, Troll, troll culture, offensive humor, hate speech, Twitter
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmanın amacı trollerin sosyal medya ağlarında artan kışkırtıcı eylemlerinin arkasındaki motivasyonu keşfetmek ve trol çalışmalarına sosyolojik bir katkı sağlamaktır. Bu bağlamda çalışma Twitter'da saldırgan mizah gerçekleştiren trollerin anlam dünyalarını ve deneyimlerini anlamak için yürütülmüştür. Fenomenolojik desen benimsenerek yapılan mülakatlarda trollerin trollüğü ve saldırgan mizahı yapma nedenleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Twitter'da yapılan saha gözleminin ardından trollerle iletişime geçilmiş ve 12 trol ile mülakat gerçekleştirilmiştir. Mülakatlar yüz yüze ve çevrimiçi nitel araştırma teknikleri olmak üzere iki şekilde yapılmıştır. Araştırmanın sonunda trollerin saldırgan mizahı“saldırı”aracı olarak görmedikleri, saldırgan mizahın nefret söylemi yaydığına inanmadıkları saptanmış ve saldırgan mizah üretme motivasyonları“dikkat çekmek”,“halkı aydınlatmak”,“insanların samimiyetsizliği”olarak 3 başlık biçiminde ortaya çıkmıştır. Sonuç kısmında trollerin yaratmakta oldukları tahribatları minimuma indirmek için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this paper is to reveal the motivation behind the ever-increasing provocative activities of internet trolls on social networks, as well as to contribute to the literature from a sociological perspective. In this context, the research has been carried out in an effort to comprehend the semantic world and the experiences of those who perform offensive humor, specifically on Twitter. Following a comprehensive field observation on Twitter, several internet trolls were reached out for the interview, 12 of which being interviewed eventually. Interviews were carried out either in face to face format, or based on online qualitative research techniques. Following the research, it has been determined that the internet trolls do not see offensive humor as a means of offense and they believe that offensive humor neither spread nor intensify hate speech. It has also been also found out that, there are mainly 3 different types of motivation for producing offensive humor on Twitter: To draw attention, to enlighten the society, and to reflect the hypocrisy. In the conclusion part, a number of suggestions have been put forward so as to minimize the damage caused by internet trolls.