Algı yönetimi bağlamında dijital diplomasi: Twitter'da YTB örneği
Perception management and digital diplomacy: The example of YTB on Twitter
  1. Tez No: 753567
  2. Yazar: KAZIM BABACAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÜLLÜPUNAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Algı yönetimi, YTB, Dijital Diplomasi, Twitter, Sosyal Medya, Perception management, YTB, Digital Diplomacy, Twitter, Social Media
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Yaşadığımız bilgi çağında bilhassa internet ve sosyal medyanın yaygın olarak kullanıldığı günümüzde geleneksel propaganda araçları ile toplumun ikna edilme süreci, başlıca Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya araçlarıyla daha hızlı ve etkili bir hale gelmiştir. Bu şekilde insanlar zaman ve mekân kısıtlaması olmadan hızlı ve kolay bir şekilde bilgiye ulaşabilmektedir. Gelişen internet teknolojisi sayesinde artık devletler klasik diplomasi anlayışından vazgeçerek sosyal medya ağları aracılığıyla dijital diplomasi faaliyetlerini yürütmektedir. Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) yurt dışında yaşayan Türk diasporası, YTB burslusu olarak Türkiye'ye gelen yabancı öğrencileri ve Orta Asya ve Balkanlardaki akraba topluluklarına yönelik olarak ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkileri güçlendirme noktalarında faaliyetlerini yürütmektedir. Bu çalışmada YTB'nin Twitter hesabından hareketle hem YTB Twitter hesabının hedef kitlesi üzerindeki algısı hem de hedef kitlenin YTB kurumuna yönelik algısı dijital diplomasi çerçevesinde ele alınmaya çalışılmıştır. Bu amaç çerçevesinde, YTB Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımlar ile YTB Twitter hesabıyla ilişkili kullanıcıların paylaştığı tweetler araştırmada incelenmiştir. Bu bağlamda 2021 yılının ilk çeyreğinde (01 Ocak – 1 Nisan) Twitter'da paylaşılan tweetler Maxqda 2020 programı aracılığıyla elde edilmiş ve yine aynı program üzerinden içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, YTB Twitter hesabının dijital diplomasi noktasında özellikle Türk diasporası başta olmak üzere, akraba topluluklar ve burslu öğrencilere yönelik olarak gerçekleştirilen veya planlanan eğitim, burs, staj, duyuru, webinar, kültürel etkinlikler ve yarışmalardan hareketle, Türkiye ve Türk algısı üzerinde olumlu ve geleceğe yönelik güçlü bir ülke imajı çizmeye çalıştığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's information age, where internet and social media are widely used, the process of persuading the society with traditional propaganda tools has become faster and more effective with social media tools such as Facebook, Twitter and Instagram. In this way, people can access information quickly and easily without time and place restrictions. Thanks to the developing internet technology, states are now abandoning the classical diplomacy understanding and conducting digital diplomacy activities through social media networks. Presidency for Turks Abroad and Related Communities (YTB) carries out its activities at the points of strengthening economic, social and cultural relations for the Turkish diaspora living abroad, foreign students coming to Turkey with YTB scholarships and relatives communities in Central Asia and the Balkans. In this study, starting from YTB's Twitter account, both the perception of the YTB Twitter account on the target audience and the perception of the target audience towards the YTB institution were tried to be discussed within the framework of digital diplomacy. Within the framework of this purpose, the shares made by the YTB Twitter account and the tweets shared by the users associated with the YTB Twitter account were examined in the research. In this context, tweets shared on Twitter in the first quarter of 2021 (01 January – 1 April) were obtained through the Maxqda 2020 program and content analysis was carried out through the same program. In conclusion, based on the education, scholarship, internship, announcement, webinar, cultural events and competitions organized or planned for the Turkish diaspora in particular, relative communities and scholarship students at the digital diplomacy point of the YTB Twitter account, it has a positive and future perspective on Turkey and the Turkish perception.