Older consumers' shopping orientations and online purchase intention based on the theory of planned behavior
Yaşlı tüketicilerin alışveriş yönelimleri ve online satın alma niyetinin planlı davranış teorisi kapsamında incelenmesi
- Tez No: 622685
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ AYŞE ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı tüketiciler, Planlı davranış teorisi, Alışveriş yönelimi, Online alışveriş, Online satın alma niyeti, Older consumers, Theory of planned behavior, Shopping orientation, Online shopping, Online purchase intention
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Günümüzde, dünya nüfusu başta gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere yaşlanmaktadır. Dünya nüfusu yaşlanmasına rağmen, yaşlı tüketiciler hakkındaki araştırmalar sınırlıdır. Özellikle teknolojik gelişmeler sayesinde tüketiciler arasında yaygınlaşan online alışveriş kapsamında yaşlı tüketicilerin ihmal edilmiş olduğu görülmektedir. Bu nedenle bu araştırma kapsamında öncelikle yaşlı tüketicilerin online alışveriş niyeti planlı davranış teorisi kapsamında incelenmektedir. İkincil olarak yaşlı tüketiciler hakkındaki araştırmaların azlığı sebebiyle, yaşlı tüketicilerin online alışveriş yönelimleri incelenmiştir ve daha sonrasında yaşlı tüketicilerin alışveriş yönelimlerinin online satın alma niyeti üzerinde bir etkisi olup olmadığı test edilmiştir. Araştırmada tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden kartopu örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 55 yaş ve üzeri 209 katılımcı oluşturmuştur. Veriler hem çevrimdışı hem de çevrimiçi olarak toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS programının 22. versiyonu kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak, planlı davranış teorisi boyutları ve online alışveriş niyeti arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Yaşlı tüketicilerin alışveriş yönelimlerinin yaşa bağlı olarak değiştiği, ancak eğitim durumu ve gelir seviyesine göre değişmediği bulunmuştur. Ayrıca alışveriş yönelimlerinin online alışveriş niyeti üzerinde bir etkisi olduğu; ancak planlı davranış teorisi boyutlarıyla birlikte incelendiğinde online alışveriş niyeti üzerinde etkisinin olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, world population is aging particularly in developed and developing countries. Although the world population is aging, researches on older consumers are limited. Older consumers were seen as a neglected market segment within the context of online shopping, which has become more and more popular among consumers due to technological developments. Therefore, in this research, older consumers' online shopping intention was examined within the scope of theory of planned behavior firstly. Due to lack of researches on older consumers, older consumers' online shopping orientation was investigated secondly. Subsequently, the influence of older consumers' shopping orientation on online purchase intention was examined. In this research, snowball sampling method, was used. The sample of the research consisted of 209 respondents aged 55 and over. Data was collected both offline and online and analyzed with SPSS version 22. As a result, it was found that there is a significant relationship between the sub-dimensions of the theory of planned behavior and online shopping intention. Additionally, the results indicated that older consumers' shopping orientation changed according to age, but did not change according to educational background and income level. Besides, it was found that older consumers' shopping orientation had an influence on online shopping intention; however, older consumers' shopping orientation has no influence on online shopping intention, when it was tested with the sub-dimensions of theory of planned behavior.