Türkiye'de sosyal medya pazarlama faaliyetlerinin tüketicilerin satın alma davranışı üzerine etkileri ve sosyal medya kullanan tüketicilerin satın alma tercihlerini belirlemeye yönelik bir uygulama
Effects of social media marketing activities on consumer purchasing behavior in Turkey and a study aimed to determine the purchasing preferences of consumers using social media
- Tez No: 622704
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Satın Alma, Sosyal Medya, Tüketici Kavramı, Marketing, Purchasing, Social Media, Consumer Concept
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
İnternet teknolojisinin ortaya çıkması ile birlikte, sosyal medya platformları oluşturulmaya başlanmıştır. Son 10 yıl içinde sosyal medya kullanımının dünya genelinde artması ile, birçok çalışmanın odak noktası olmuştur. Çalışmaların odak noktası olmasının nedeni ise, dünyada her dört insandan ikisinin sosyal medya kullanmasıdır. İnsanların sosyal medyayı kullanmaya başlamasının üzerine, işletmeler de pazarlama faaliyetlerini sosyal medya üzerine taşımışlardır. İşletmeler pazarlama faaliyetlerini yürütürken, çeşitli reklam ve kampanyalar düzenlemektedirler. Bu reklam ve kampanyalar, tüketicilerin satın alma tercihlerini belirlediği düşünülmektedir. Bu nedenle bu çalışma, literatüre kaynak oluşturmak üzere yapılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Sosyal medya kavramı, pazarlama kavramı, tüketici satın alma davranışı ve kavramlarına değinilmiştir. İkinci bölümde; Ülkemizde sosyal medya kullanımı, sosyal medya pazarlama kavramı ve sosyal medya tüketici davranışlarına değinilmektedir. Çalışmanın son, üçüncü bölümünde ise;“Türkiye'de Sosyal Medya Pazarlama Faaliyetlerinin Tüketicilerin Satın Alma Davranışı Üzerine Etkileri ve Sosyal Medya Kullanan Tüketicilerin Satın Alma Tercihlerini Belirlemeye Yönelik Bir Uygulama”yapılmıştır. Uygulama anket düzenlenerek yapılmıştır ve anket analizleri SPSS programı ile analiz edilerek yorumlanmıştır. Çalışma sonucunda; İnsanların ticaret amacı olmadan sosyal medyada dolaşırken önemli ölçüde e-ticarete yöneldikleri/yönlendirildikleri ve bu nedenle tüketim kanalı olarak sosyal medyayı kullandıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
With the advent of the Internet technology, social media platforms began to be formed. In the last decade, with the increasing use of social media across the world, it has been the focus of many studies. The reason why social media is the focus of these studies is that two out of every four people in the world use social media. As people have begun to use social media, business companies also directed their marketing activities to social media. While the businesses conduct their marketing activities, they organize several advertisements and campaigns. It is thought that these advertisements and campaigns determine the consumer purchasing preferences. For this reason, the present study was carried out to create a source for the literature. The present study includes three parts. In the first part; the concepts of social media, marketing and consumer purchasing behavior were mentioned. In the second part; social media usege in Turkey, concept of social media marketing and social media consumer behaviors were mentioned. In the third and last part;“Effects of Social Media Marketing Activities on Consumer Purchasing Behavior in Turkey and a Study Aimed to Determine the Purchasing Preferences of Consumers Using Social Media”was carried out. The study was carried out through a questionnaire and the results of the questionnaire were analyzed and interpreted by using the SPSS program. According to the findings, while people are surfing on social media without any commercial purpose, they significantly turn towards/are significantly directed to e-commerce and for this reason they use social media as a channel of consumerism.