Esansiyel hipertansif hastalarda; tuz alımının yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyon ile ilişkisi
In essential hypertensive patients; the relationship of salt intake with quality of life, anxiety and depression
- Tez No: 622716
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYHUN KÜRŞAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Esansiyel Hipertansiyon, SF-36, HAD, tuz alımı, yaşam kalitesi, Essential Hypertension, SF-36, HAD, salt intake, quality of life
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Hipertansiyon; toplumda yaygın olarak görülen sistemik bir hastalık olup, ciddi komplikasyonlara neden olması nedeniyle hem dünyada hem ülkemizde önemli bir sağlık problemidir. Çalışmamızda Esansiyel Hipertansif hastalarda tuz alımı ile yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyon arasında ilişki olup olmadığının araştırılması planlandı. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz Nefroloji Kliniği'ne başvuran esansiyel hipertansif 120 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalara 0., 1. ve 6. ayda Kısa Form-36 (SF-36) ve Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HAD) uygulanarak eş zamanlı bakılan 24 saatlik üriner sodyum ekskresyonu temelli tuzsuza uyum ve uyumsuzluk durumu ile psikolojik testlerden elde edilen puanlar karşılaştırılarak, tuz alımı ile hastaların duygu durumu arasında ilişki olup olmadığı değerlendirildi. Bulgular: 120 esansiyel hipertansif hastanın HAD ve SF-36 testi sonuçları değerlendirildiğinde tedavi ve izlem sürecinde tuz kısıtlamasına uyan hastaların 0. ve 6. ay takip parametrelerinde istatiksel olarak anlamlı olumlu değerler olduğu izlendi. Sonuç: Esansiyel hipertansif hastalarda tuz alımıyla yaşam kalitesi ve depresyon-anksiyete arasında ilişki olup olmadığının belirlenmesi ve bunu etkileyen etmenlerin değerlendirilmesi amacıyla yapılan çalışmamızda; 0 ve 6. aylarda hastaların tuz alımının en önemli belirleyicilerinden biri olan 24 saatlik üriner sodyum ekskresyon değerleri ile saptanan tuzsuz diyete uyum ve uyumsuzluk hali açısından depresyon, anksiyete ve yaşam kalitesi açısından istatiksel olarak anlamlı farklılık saptadık. Literatüre baktığımızda esansiyel hipertansif hastalarda tuz alımıyla yaşam kalitesi ve depresyonanksiyete arasında ilişki olup olmadığını izlemsel olarak karşılaştıran çalışmaya rastlanmamıştır. Çalışmamızın bu alanda ilk olma özelliği bulunmaktadır. Daha fazla hasta sayılı ve sofistike laboratuar tetkikleri ile yürütülecek diğer çalışmalara ışık tutacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Hypertension is a common systemic disease in the society and it is an important health problem both in the world and in our country because it causes serious complications. In our study, it was planned to investigate whether there is a correlation between salt intake and quality of life, anxiety and depression in essential hypertensive patients. Method: 120 hypertensive patients who applied to our hospital's Nephrology Outpatient Department were included in the study. Connection between salt intake and emotional state of patients was evaluated by comparing SF-36, Hospital Anxiety and Depression Scale (HAD) scores which were detected at 0, 1, and 6 months between the salt-restriction compliant or non-compliant patient subgroups. Results: When the HAD and SF-36 test results of 120 essential hypertensive patients were evaluated, statistically significant better results were observed both at the outset and at the 6 months parameters of patients who obey the salt restriction. Conclusion: In our study aiming to determine whether there is a connection between salt intake and quality of life and depression-anxiety in essential hypertensive patients; we found a statistically significant correlation between the state of being salt restriction compliant or non-compliant, which has been determined by the measurement of 24 hour urinary sodium excretion and depression, anxiety and quality of life both at 0 and 6 months. When we look at the literature, no studies comparing the salt intake with the quality of life and depression-anxiety in essential hypertensive patients have been found. Our study has the feature of being the first in this field. We think that it will shed light on other studies that will be executed with more patients and sophisticated tests.