Kraniotomi geçirmiş hastalarda postoperatif dönemde insentif spirometre ile noninvaziv mekanik ventilasyon uygulaması etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of incentive spirometry and noninvasive mechanical ventilation in patients following craniotomy
  1. Tez No: 622723
  2. Yazar: HÜLYA KAHRAMAN ŞAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KORKMAZ DİLMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: İnsentif spirometre, kraniotomi, postoperatif pulmoner komplikasyonlar, solunum fonksiyon testleri, sürekli pozitif havayolu basıncı, Continuous positive airway pressure, craniotomy, incentive spirometry, postoperative pulmonary complications, pulmonary function tests
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Genel anestezi uygulamaları postoperatif dönemde pulmoner komplikasyonların gelişmesine neden olabilir. Bu çalışmada supratentorial kraniotomi ameliyatı sonrası takip edilen hastalarda IS ve CPAP uygulamalarının solunum fonksiyon testleri ve arter kan gazları üzerine etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve metod: Bu çalışmaya supratentorial kraniotomi geçiren 79 hasta alındı. Nöroşirurji Yoğun Bakım Ünitesi'ne alınan hastalar kapalı zarf tekniğiyle randomize edilerek üç gruba ayrıldı. Grup I'e postoperatif 6 saat boyunca saat başı 5 dk. (dakikada 5 kere) IS, Grup II'ye postoperatif 6 saat boyunca saat başı 5 dk CPAP, Grup III'e maske ile 4 L dk−1 O2 uygulandı. Bu çalışmanın birincil sonlanım noktası, kraniotomi uygulanan hastalarda ameliyat sonrası dönemde CPAP ve IS uygulamalarının zorlu vital kapasite (FVC) üzerine etkisini, ikincil sonlanım noktaları ise birinci saniyedeki zorlu ekspiratuar volüm (FEV1), FEV1/FVC ve arter kan gazı parametreleri üzerine etkilerini karşılaştırmaktır. Bulgular: Tüm hastalarda FEV1 değeri postoperatif 30. dakikada başlangıç değerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş gösterdi. Grup I'de IS, Grup II'de de CPAP uygulamalarına bağlı olarak postoperatif 24. saatte ölçülen FEV1 değerleri başlangıç düzeyine ulaştı. Fakat kontrol grubunda postoperatif 24. saatte ölçülen FEV1 değeri başlangıç değerinden düşüktü ve IS uygulanan gruba göre anlamlı olarak azdı. FVC düzeylerinde de postoperatif 30. dakikada başlangıç değerine göre klinik olarak anlamlı bir düşüş gözlendi. Grup II'de CPAP uygulamasına bağlı olarak FVC değerinde 24. saatte 30. dakikaya göre istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlendi. Sonuç: Kraniotomi geçiren hastalarda solunum fizyoterapisi uygulamasının solunum fonksiyon testleri üzerine olumlu etkileri vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: General anesthesia applications may result in pulmonary complications in the postoperative period. In this study, we aimed to evaluate the effects of IS and CPAP on pulmonary function tests and arterial blood gases in patients followed up after supratentorial craniotomy. Material and methods: Seventy-nine patients who underwent supratentorial craniotomy were included in this study. Patients who were admitted to the Neurosurgical Intensive Care Unit were randomized by closed envelope technique and divided into three groups. The group I was treated with incentive spirometry 5 to 10 times in 1 minute, 5 minutes per hour for 6 hours postoperatively. The group II was treated with CPAP for 5 minutes per hour for 6 hours postoperatively. To the Group III 4 L min-1 O2 with mask was applied. The primary endpoint of this study was to compare the effects of CPAP and IS on the forced vital capacity (FVC) in the postoperative period and the secondary endpoints were to compare the effects of them on the forced expiratory volume in 1st second (FEV1), FEV1/FVC and arterial blood gas parameters in patients undergoing craniotomy. Results: In all patients FEV1 value decreased statistically significantly compared to baseline value at postoperative 30th minute. In the Group I depending on IS applications and in the Group II depending on CPAP applications, FEV1 values that measured at the postoperative 24th hour reached the baseline level. However, in the control group, the FEV1 value that measured at the postoperative 24th hour was lower than the baseline value and significantly lower than the IS group. Similarly, there was a clinically significant decrease in FVC levels compared to baseline at the postoperative 30th minute. In the group II, a statistically significant increase in FVC was observed at the 24th hour compared to the 30th minute, depending on the CPAP application. Conclusion: Respiratory physiotherapy has positive effects on pulmonary function tests in patients undergoing craniotomy.