The relationship between monetary policy and stock prices under inflation targeting regimes
Enflasyon hedeflemesi çerçevesinde para politikası ve pay senedi fiyatları arasındaki ilişki
  1. Tez No: 622799
  2. Yazar: ALBİNA HYSAJ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN SEVİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: para politikası, enflasyon hedeflemesi, pay senedi fiyatları, çeşitlendirme, monetary policy, inflation targeting, stock prices, diversification
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Her ülkenin parasal yetkilileri makroekonomik değişkenlere ilişkin kendi hedeflerine ulaşmak için para politikasını kullanmaktadır. Enflasyon oranının istikrarlı, düşük seviyelerde tutulması tüm merkez bankalarının temel amacıdır. Merkez bankası, enflasyon oranını kontrol etmek için para politikasını kullanırken, kararları genel ekonomiyi ve mali piyasaları da etkilemektedir. Bu araştırmanın amacı, belirlenen ülkeleri, gelişmekte olan ve gelişmiş piyasa ekonomileri olmak üzere iki ana gruba ayırarak, enflasyon hedeflemesi rejimi uygulamış olan ülkelerde para politikası ile pay senedi fiyatları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu araştırma dört bölümden oluşmakta olup, ilk bölümde, amaç, hedef, araçlar ve para politikası kararlarının teorik arka planı tanıtılmıştır. İkinci bölümde enflasyon ve pay senedi fiyatları arasındaki ilişkiyi araştırmak için ARDL Sınır Testi Yaklaşımı kullanılmıştır. Aylık veriler analiz edildiğinde, enflasyon oranı pay senedi fiyatları için önemli bir belirleyici olmasa da bu iki değişken arasında negatif uzun dönemli bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Üçüncü bölümde para politikasının bir aracı olan kısa vadeli faiz oranı ile pay senedi fiyatları arasındaki ilişkiyi analiz etmek için GARCH (1:1) ve ARDL Sınır Testi Yaklaşımı kullanılmış ve ampirik sonuçlar, tüm gelişmiş pazar ekonomilerinde kısa vadeli faiz oranı ile pay senedi fiyatları arasında uzun vadeli negatif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Gelişmekte olan piyasa ekonomileriyle ile ilgili olarak, bu ilişki enflasyon hedefine ulaşıldığı ülkelerde negatif, enflasyon hedefine ulaşılamayan ülkelerde ise pozitiftir. Son bölümde tüm ülkeler için pay senedi endeksleri ve S&P1200 Küresel endeksi günlük verileri analiz edilerek, ülkeler arasında uzun vadede ve kısa vadede çeşitlendirme olanaklarını araştırmak için Johansson Co-entegrasyonu, Gregory & Hansen testi ve CAPM modelinin basit bir sürümünü kullanılmıştır. Sonuçlar, borsaların uzun vadede bütünleşik olduğunu göstermektedir. Ancak kısa vadede, yatırımcıların Meksika, Brezilya, Kanada, Şili, İzlanda, İsrail ve İngiltere borsalarına yatırım yaparak fayda sağlayabilecekleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Monetary authorities use monetary policy to achieve their objectives. Keeping inflation stable, at low levels is the main objective of central banks. While central banks use monetary policy to control inflation, its decisions also impact the overall economy and financial market. The aim of this research is to investigate the relationship of monetary policy with stock prices in countries that have implemented inflation targeting, by dividing the chosen countries in two groups, emerging and developed market economies. This research is organized in four chapters. The first chapter is a theoretical background about the aims, objectives, instruments, and decisions of monetary policy. In the second chapter, we use ARDL Bound testing approach to investigate the relationship between inflation and stock prices. By analyzing monthly data, we conclude that there is a negative long-run relationship among variables, although the rate of inflation is not a significant determinant of stock prices. In the third chapter, we use GARCH(1:1) and ARDL Bound testing approach to analyze the relationship between short term interest rate and stock prices. The results show that in all developed markets there is a negative long-run relationship between the short-term interest rate and stock prices. Regarding emerging market economies, this relationship is negative in countries where inflation target is achieved, and positive in countries where is not achieved. In the last chapter, we analyze daily data of stock indices and S&P1200 Global index by using Johansson Cointegration, Gregory-Hansen, and a simple version of CAPM to investigate the long-run and short-run diversification opportunities. Our results suggest that stock markets are cointegrated in long run however in short run investors may benefit by investing in stock markets of Mexico, Brazil, Canada, Chile, Iceland, Israel, and UK.