Çoğul gebelikten doğan yenidoğanlarda tiroid fonksiyon testleri ve etki eden faktörler
Thyroid function tests and effective factors in newborns from multiple pregnancy
- Tez No: 622805
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENVER ATAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: multiple pregnancy, dopamine, twin, thyroid function test
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Tiroid hormonları organ sistemlerinin neredeyse hepsinin fonksiyonunu etkileyen, bebeklerde özellikle beyin ve somatik gelişim, erişkinde metabolik aktiviteler açısından oldukça önemli hormonlardır. Bu çalışmanın amacı, çoğul gebelikten doğan yenidoğanlarda tiroid fonksiyon testi durumu ve bunu etkileyen faktörlerin incelenmesidir. Retrospektif tipteki araştırmamızda 2017 yılında Medipol Mega Hastaneler Kompleksi ve Koşuyolu Hastanesinde doğumu gerçekleşen 349 erkek ve 340 kız olmak üzere toplam 689 bebek üzerinde yürütülmüştür. Katılımcıların maternal bilgileri (anne yaşı, gravida, parite vb.), doğum özellikleri (doğum şekli, doğum kilosu, doğum anındaki boyu, doğum haftası, gebelik sıralaması, yardımcı üreme tekniği kullanımı vb.), maternal tiroid problemleri, maternal komorbiditeler (Diyabet, HT vb.), bebeğe ait US ve EKO görüntüleme sonuçları ve tiroid fonksiyon test sonuçları hastane bilgi yönetim sistemi ve hasta dosyalarından temin edilmiştir. Doğumlardan 322'si ikiz (%95,55) 15'i üçüzdü (%4,45). Yardımcı üreme tekniği kullanma oranı %57,86'di. 34 annede (%10,27) tiroid hastalığı mevcuttu (27 hipotiroidi(gebelik öncesi) (%8,1), 3 gebelikte ortaya çıkan hipotiroidi (%0,9),2 hipertiroidi (%0,6), 2 guatr (%0,6)). 28 anne (%8,33) tiroid tedavisi almıştı. 100 bebek (%14,53) SGA ve 13 bebek (%1,89) LGA'dır. 46 annede (%13,65) diyabet vardı. Hipotiroidi tanısı alan 7 bebek (%1,01) vardı(Ortalama TSH düzeyi 69,65 mıu/l, fT4 1,04 ng/dl). Annesi hipotiroidi tedavisi alan 57 bebekten 3'ünde (%5,26) hipotiroidi vardı. Dopamin alan bebeklerde doğum haftası ve ilk Ft4 ortalaması almayanlara göre anlamlı olarak daha düşüktür(hepsi için p0,05). Sonuç olarak, çoklu gebeliklerde hipotiroidi oldukça sıktır. TFT üzerine etki eden prematüre doğum, maternal tiroid hastalığı ve yenidoğan döneminde dopamin kullanımı gibi pek çok faktör mevcuttur. Çoğul gebeliklerden doğan bebeklerin TFT sonuçları arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Anahtar kelimler: çoğul gebelik, üçüz, ikiz, tiroid fonksiyon testleri.
Özet (Çeviri)
Thyroid hormones are very important hormones that affect the function of almost all of the organ systems, especially brain and somatic development in infants, metabolic activities in adults. The aim of this study was to determine thyroid function test status in newborns from multiple pregnancy and factors affecting it. In this retrospective study, a total of 689 infants, 349 boys and 340 girls who were born in Medipol Mega Hospitals Complex and Koşuyolu Hospital in 2017, were studied. Maternal information (mother age, gravida, parity etc.), birth characteristics (type of birth, birth weight, gestational age, birth order, use of assisted reproduction technique etc.), maternal thyroid problems, maternal comorbidities(Diabetes, HT etc.), infant's US and echo imaging results, and thyroid function test results were obtained from hospital information management system and patient files. Of the births, 322 were twins (95,55%) and 15 were triplets (4,45%). The rate of using assisted reproduction technique is 57.86%. 34 mothers (10.27%) had thyroid disease (27 hypothyroidism (8,1%), hypothyroidism in 3 pregnancies (0,9%), 2 hyperthyroidism (0,6%), 2 goiter (%0,6)). 28 mothers (8.33%) received thyroid therapy. 100 infants (14.53%) were SGA and 13 infants (1.89%) were LGA. 46 mothers (13,65%) had diabetes. There were 7 infants (1.01%) diagnosed with hypothyroidism.(The mean TSH level was 69,65 mıu/l, fT4 1,04 ng/dl) Of the 57 babies whose mothers received hypothyroidism, 3 (5.26%) had hypothyroidism.In babies treated with dopamine, gestational age and first Ft4 mean were significantly lower (p0.05 for both). In conclusion, we believe that our results will be useful in evaluating thyroid dysfunction in multiple pregnancies and will be a guide for further studies. Single and multiple pregnancies are compared and prospective design studies are expected.