Sosyal medya ve şöhret kültürü-Youtube örneği
Social media and fame culture-Example of Youtube
- Tez No: 622804
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIZ DERYA BİRİNCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Medya, Sosyal Medya, Kültür, Popüler Kültür, Sanal Şöhret, Fenomen, Youtube, Media, Social Media, Culture, Popular Culture, Virtual Reputation, Phenomenon, Youtube
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya İletişim ve Habercilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Teknolojinin ve internetin gelişmesi ile birlikte sosyal ağlar ortaya çıkmış ve sosyal ağlar ile birlikte kullanıcılar geniş kitlelere ulaşma imkânı bulmuşlardır. Sosyal medya ile birlikte kolaylaşan iletişim, kullanıcıların yetenekleri doğrultusunda üretim yapmalarıyla birlikte şöhret olmalarının yolunu açmıştır. Sıradan insanlar bile oluşturdukları basit 'tip' profilleriyle birlikte binlerce insana ulaşmaya başlamışlardır. Bu ağlar sayesinde insanlar hem kolayca tanınma hem maddi kazanç elde etme imkânına kavuşmuşlardır. Bu durumda kullanıcılarda maddi ve manevi tatmin olanağı sağlamıştır. Tezin kapsamında öncelikle şöhretleşmeyi sağlayan medyanın gelişiminden bahsedilmiş, kullanıcıları şöhret olmaya iten kültür ile birlikte, tezin içeriğine uygun açık uçlu sorularla mülakat gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, sosyal medyada kullanıcıların soyut mekânda, kendi tercihlerine göre oluşturmuş oldukları profil tipleri sayesinde, kullanıcı – profil tiplerinin birbirleriyle girmiş oldukları sınırsız etkileşimin yoğunluğuna bağlı olarak şöhret olma durumu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development of technology and the internet, social networks have emerged and with social networks, users have found the opportunity to reach wide masses. Communication which has been facilitated with social media opened the way of fame for users as they produce in line with their capabilities. Even ordinary people have begun to reach thousands of people with their simple 'type' profiles. Thanks to these networks, people have got the opportunity to gain both recognition and financial profit easily. That situation has enabled the opportunity of material and moral satisfaction in users. Within the scope of the thesis, first of all, the development of the media that provides fame is mentioned, and then the interview with open-ended questions appropriate to the content of the thesis has been executed with the culture that pushes the users to become famous. In conclusion, thanks to the profile types created by users in social media in the abstract form according to their own preferences, the situation of becoming famous has revealed depending on the intensity of the limitless interaction that the user-profile types entered with each other.