Gelir çeşitlendirmesinin Türk mevduat bankalarının karlılığına etkisi
The effects of the income diversification over profits of the Turkish deposit banks
  1. Tez No: 622848
  2. Yazar: GÜRKAN PEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir çeşitlendirmesi, ROA, ROE, Regresyon, Income diversification, ROA, ROE, Regression
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Geçmişten günümüze sürekli gelişim gösteren bankacılık sektörü çoğu ülkede hala tam olarak oturmuş bir sisteme sahip değildir. Finansal sistem ve ekonomi içerisindeki önemi düşünüldüğünde daha güçlü temellere sahip olması gereken bankalar, farklı gelir kaynakları sağlama, kazançlarını arttırma ve risklerini düşürme yönünde politikalar geliştirmektedirler. Bu sayede klasik bankacılık anlayışı dışına çıkarak faiz gelirleri dışında gelirler elde etmek için birçok ürün ve hizmet sunulmaya çalışılmaktadır. Bu çalışmada, bankaların gelir çeşitlendirmesinin aktif karlılık ve özkaynak karlılıklarına olan etkisini incelemek hedeflenmiştir. Bu doğrultuda gelir çeşitlendirme endeksi olarak Herfindahl Hirschman Endeksi (HHI) kullanılmış, aktif karlılığı (ROA) ve özkaynak karlılığı (ROE) üzerindeki etkileri saptanmak istenmiştir. Analiz yöntemi olarak çoklu doğrusal regresyon yöntemi kullanılmakta ve 2016-2017 yıllarında Türkiye'de faaliyet gösteren 20 özel sermayeli mevduat bankasının verilerinden faydalanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The banking sector which has been constantly developing from past to present, still doesn't have an established system in most of the countries. When its importance in the economy and financial system taken into consideration, banks which should have had more powerful financial structures, develop policies in terms of providing different sources of income, enhancing their profits and reducing the risks. With this way, stepping outside of the classical banking, they aim to provide multiple products and services to gain different types of incomes besides the interest income. In this study, it is aimed to analyze the effects of the income diversification over the return on assest and return on equity. In this direction, Herfindahl Hirschman Index (HHI) has been used as income diversification index to determine its impacts over return of assets (ROA) and return of equity (ROE). As analysing method, multiple linear regression has been used and benefited from the datas of the 20 deposit bank functioning between 2016-2017.