1920-1930'lu yıllarda sinematik yapım tasarım estetiğine gerçeküstücü yaklaşım
A surrealistic approach to the aesthetics of cinematic production design during 1920-1930 years
  1. Tez No: 622849
  2. Yazar: BORBALA BARTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK KÜÇÜKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Psikoloji, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Psychology, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçeküstücülük, Yapım tasarımı, Estetik, Sarsıntılı güzellik, Tekinsizlik, Surrealism, Production design, Aesthetics, Convulsive beauty, Uncanny
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Sinemanın 1900-1930'lu yılları kapsayan ilk döneminde sinematik yapım tasarım estetiğine dair farklı görüşler öne sürülmüştür. 1924 yılında Fransa'da kurulan Gerçeküstücülük akımı bu yaklaşımlardan birini temsil etmiştir. Gerçeküstücülük, gerçeklik ve sanat kavramlarını yeniden tanımlarken sanatın estetiğini de yeniden değerlendirmiştir. Psikanalizden, diyalektik idealizm ile bundan yararlanan Marksizm felsefesinden ve mitik düşünce sistemlerinden esinlenerek yeni bir estetik ortaya koymuştur. Akımın merkezi figürü André Breton'un sarsıntılı güzellik ve Freud'un tekinsizlik kavramının etrafında düzenlenen yeni estetik anlayışı plastik sanatlar ve mimarlığın yanı sıra sinemada de etkin olmuştur. Bu çalışma, Gerçeküstücülük akımının, en etkin dönemi olan 1920-1930'lu yıllar arasında, kendine özgü ve ana akım ile avangart yapım tasarımından farklı, yeni bir yapım tasarım estetiğini, sarsıntılı güzellik ve tekinsizlik kavramları bağlamında geliştirip geliştiremediği sorusuna cevap aramıştır.
Özet (Çeviri)
In the first period of cinema covering 1900-1930s, different views on the aesthetics of cinematic production design were put forward. Surrealism, founded in France in 1924, represented one of these approaches. While redefining the notions of reality and art, it also reassessed the aesthetics of art. Surrealism has created a new aesthetic inspired by psychoanalysis, dialectical idealism and the philosophy of Marxism and mythical systems of thought. The new aesthetic outlook, organized around the central figure of the movement, André Breton's convulsive beauty and Freud's uncanny notions, has been influential in cinema as well as in visual arts and architecture. This study sought to answer the question of whether the Surrealist movement, during its most influential period, 1920-1930, could develop a new production design aesthetics different from its mainstream and avant-garde perceptions in the context of convulsive beauty and uncanny notions.