Borsa istanbul'da işlem gören üretim işletmelerinin faaliyet raporlarının entegre raporlamaya uygunluğu
Suitability of annual reports of manufacturing companies operated in Borsa Istanbul to integrated reporting
  1. Tez No: 622859
  2. Yazar: MELEK CIBIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Entegre Raporlama, BİST, İmalat işletmeleri, Entegre Düşünce, Integrated Reporting, BIST, Manufacturing Enterprises, Integrated Thought
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
'Entegre Raporlama', günümüzde şirketlerin etkileşim içerisinde olduğu tüm paydaşlarına finansal verilerin yanında finansal olmayan verilerin de sunulduğu, geleceğe dönük bir bakış açısı getirmeyi planlayan rapor türüdür. Bir değer yaratma olgusu ile oluşan 'Entegre Raporlama' tüm çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri içerisinde barındırmaktadır. Bu çalışmanın amacı Borsa İstanbul'da işlem gören tüm şirketler içerisinde imalat sektöründe işlem gören şirketlerin 2017 yılı faaliyet raporlarının incelenmesi suretiyle bu şirketlerin raporlarının Uluslararası Entegre Raporlama Çerçevesi'nde belirtilen içerik öğelerini ne derecede barındırdıklarını ölçmektir. Bu işlem sonucunda Borsa İstanbul'da imalat sektöründe işlem gören şirketlerin ne kadarının yıllık faaliyet raporlarını 'Entegre Raporlama'ya uygun hazırladığı belirtilecek ve hangi şirketlerin bu raporlama türüne ne oranda uygun olduğu gösterilecektir. Çalışmanın ilk bölümünde kurumsal raporlama hakkında genel bilgiler verilmektedir. İkinci bölümünde entegre raporlamanın oluşumu, önemi, içeriği, kullanımının avantajları ve dezavantajları belirtilmekte ve entegre rapor hazırlamaya rehberlik eden kuruluşlardan bahsedilerek entegre raporlamanın sermaye ögeleri bilgisi yer almaktadır. Son olarak entegre rapor yayınlamış şirketlerden bahsedilmektedir. Çalışmanın son bölümü olan üçüncü bölümde ise KAP'tan alınan veriler kullanılarak imalat sektöründeki işletmelerin yıllık faaliyet raporlarının entegre raporlama içerik ögelerine uygun olarak hazırlanıp hazırlanmadığı analiz edilmiştir. Analiz sonuçları verilerek işletmelerin tek bir raporlama altında bilgilerin entegre edilerek yayınlanması düşüncesine hazır olup olmadıkları gösterilmiştir. 2017 yılında entegre raporlamaya uygun olup en yüksek puana sahip olan ilk 10 işletmenin 2018 yılı yıllık faaliyet raporları tekrar incelenmiş, işletmelerin raporlama sürdürülebilirliğinin mevcut durumu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
'Integrated Reporting' is a type of report that plans to bring forward-looking perspective to all shareholders that companies interact with besides financial data as well as non-financial data. 'Integrated Reporting', which is created with the phenomenon of creating value, includes all environmental, social and economic impacts. The purpose of this study is to measure whether the reports of companies traded in the manufacturing sector among all companies quoted on BIST contain the content elements specified in the International Integrated Reporting Framework by examining 2017 annual reports. As a result of this transaction, it will be stated how many of companies traded in the manufacturing sector in Borsa Istanbul have prepared their annual activity reports according to Integrated Reporting and which companies are eligible for this reporting. The first part of the study gives general information about corporate reporting. In the second part, the formation, importance, content, advantages, disadvantages and the capital elements of integrated reporting with organizations that guide the preparation of integrated reports are mentioned. Finally, companies that have published integrated reports are explained. In the last part of the study, it is analyzed whether the annual reports of the enterprises in the manufacturing sector are prepared in accordance with the integrated reporting content elements using the data obtained from KAP. It is shown whether the companies are ready for the idea of integrating the information under a single reporting by the conducted analysis. In 2017, the annual activity reports of the top 10 enterprises, which are eligible for integrated reporting and had the highest scores, are reviewed and the current status of the reporting sustainability of the enterprises is shown.