Food purchasing behaviours of the refugees: A case study of Samsun province, Turkey
Sığınmacıların gıda satın alma davranışları: Samsun ili örneği, Türkiye
  1. Tez No: 683113
  2. Yazar: ABDULRAZAK GHAZAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BOZOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sığınmacılar, Gıda Harcaması, Mağaza Seçimi, Gıda Güvencesi, Samsun, Refugees, Food Expenditure, Store Choice, Food Security, Samsun
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Dünyada sayıları artan mültecilerin davranışlarının incelenmesi önemlidir. Çalışmanın amacı, Türkiye'nin Samsun kentindeki Suriyeli ve Iraklı mültecilerin gıda harcamaları, satın alma noktaları ve gıda güvencelerini etkileyen faktörlerin ortaya konulmasıdır. Araştırmanın verileri, Samsun İlinden seçilen 252 Suriyeli ve Iraklı sığınmacı hanehalkı temsilcisiyle Ekim-Mart 2019 - 2020 döneminde yapılan anketlerden elde edilmiştir. Araştırmada tanımlayıcı analiz yöntemleri olarakl Person's korelason (r), Ki-Kare, t-testi ve ANOVA testleri, satın alma noktasına etkili faktörlerin indirgenmesi ve analizinde sırasıyla faktör analizi ve doğrusal regresyon modelinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçları sığınmacı hanehalkı büyüklüğünün 5 kişi ve ortalama gelirlerinin 38%'ini gıdaya harcadıklarını göstermektedir. Sığınmacı hane halklarının gıda harcamalarında sırasıyla et, sebze, meyve, süt ürünleri ve tahıllar hakimdir. Sığınmacı hanehalklarının taze sebze ve meyveleri mahalle pazarlarından, et ve süt ürünlerini süpermarketlerden, tahıl ürünlerini ise sığınmacıların marketlerinden satın almayı tercih ettikleri ortaya konulmuştur. Regresyon model sonuçları göre sığınmacı hanehalklarının gıda satın alma noktalarına; sosyo-demografik değişkenlerden uyruk, cinsiyet, hane halkı büyüklüğü, ikamet süresi, ekonomik değişkenlerden hanehalkı sayısı ve gelir düzeyi ile davranışsal değişkenlerden sezon dışı satın alma ve israf edilen gıda miktar değişkenlerinin istatistiki olarak önemli etkileri söz konusudur. Sığınmacı hanehaklarının gıda satın alma seçimlerinde en etkili faktörler ise fiyat, ürün özellikleri ve gıda güvenliğidir. Bununla birlikte, sosyo-demografik faktörlerden uyruk, cinsiyet, medeni durum, yaş ve ikamet edilen ilçenin, ekonomik faktörlerden işçi sayısı ve gelir düzeyi ile davranışsal faktörlerden sezon dışı satın alma ve ödeme şekli değişkenlerinin en az iki gıda kategorisi için sığınmacı hanehalklarının mağaza seçimlerini etkilemektedir. Bununla birlikte araştırma sonuçları, Samsun'daki sığınmacıların %61,8'inin yeterli gıdaya erişemediklerini ortaya koymuştur. Sığınmacı hanehaklarının gıda güvencesini; sosyo-demografik değişkenlerden uyruk, yaş, eğitim düzeyi ve ikamet süresinin, ekonomik değişkenlerden iş durumu ve gelir düzeyinin istatistiki olarak önemli etkileri vardır. Sığınmacı tüketiciler, gıda satın alımlarında fiyattan daha fazla gıdanın güvenli olmasına dikkat etmelidir. Gıda perakendecileri, pazarlama stratejilerini sığınmacıların ihtiyaç ve taleplerini karşılayacak şekilde geliştirmelidirler. Türkiye'deki mültecilerin gıda güvenliği statüsünü iyileştirmek için ekonomik ve istihdam durumunun iyileştirilmesiyle birlikte yeni iş fırsatları yaratılmalıdır. Özellikle en savunmasız mülteciler arasında gıda güvensizliğini azaltabilecek özel stratejiler ve programlar uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Increasing the number of refugees in the world is important to study refugee's behavior. The objectives of the study were to examine the factors influencing food expenditure, points of purchase choice, and the food security status among Syrian and Iraqi refugees in Samsun province of Turkey. The data were gathered on the period of October 2019 – March 2020 from surveys conducted with 252 Syrian and Iraqi refugees in Samsun province. Person's correlation (r), Chi-Square, t-test, and ANOVA tests were used for descriptive analysis of the variables, while factor analysis (FA) and multiple linear regression were used, to reduce the number of explanatory variables and to explain influencing factors on food expenditure, points of food purchase, and food security. The results indicated that average household size was 5 members and food expenditure on five categories represented 38% of the total household income. The study also resulted that the local markets were the preferred choice for fresh vegetables and fruit, supermarkets for meat and dairy products, and markets for cereal products. The food expenditure of refugee households was dominated by meat, vegetables, fruit, dairy products, and cereals, respectively. The findings suggested socio- demographic variables as household size, length of stay in Samsun province, economic variables as level of income and behavioural variables as purchasing out of season and wasted amount had significant effects on the food expenditure of refugee households. Price, product characteristics, and health dimensions seem to be the most influential factors on store choice of refugees. However, socio-demographic factors as nationality, gender, marital status, age, and district, economic factors as number of workers and income level, and behavioral factors as buying off-season and payment way had influenced on the refugees' store choices at least for two food categories. The research findings also showed that 61.8% of refugee households could not access to enough foods. The influencing factors on food security were determined by socio-demographic variables as nationality, age, level of education, residence period and district, economic variables as job status and level of income had significant effects on food security status of refugee households. Consumers should pay attention to healthy products such as food safety and organic products more than price. Food retailers should improve marketing strategies taking account into refugees' preferences to fulfill their desires and needs. In order to improve food security status of the refugees, new business opportunities together with the improvement of the economic and employment situation should be created. To reduce food insecurity for especially the most vulnerable refugees, special strategies and programs should be implemented.