H.1287-1295 tarihli Tuzla şer'iyye sicili üzerine bir dilincelemesi (İnceleme - metin - dizin)
Language study on the Tuzla sharia courts in 1287-1295 (Review-text-index)
  1. Tez No: 622927
  2. Yazar: AHMET ŞAFAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ AKÇAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iyye sicili, Tuzla, Kıbrıs, dil incelemesi, ses bilgisi, şekil bilgisi
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Çalışmamız, 1287-1295 tarihli Tuzla Mahkemesi Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyonlu metnini, bu metnin imlâ ve bazı gramer özelliklerini, şer'iyye sicillerinin genel yapısını, gramatikal dizinini, sonuç ve önerilerle birlikte tıpkı basımını içermektedir. Birinci bölüm, giriş bölümü olup, burada Kıbrıs adasının tarihi, Türklerin adaya yerleşmesi, idarî yapısıyla ilgili genel hatlarıyla bilgiler verilmiştir. İkinci bölüm, Kaynak Araştırma ve Kuramsal Çerçeve bölümüdür. Burada çalışmamıza başlamadan önce nasıl bir süreç izlediği ve çalışmamıza başlarken gerek metnin okunmasında gerekse değerlendirilmesinde esas alınan kuramsal çerçeve ile ilgili bilgiler yanında araştırma modeli, yöntem ve verilerin toplanmasıyla ilgili esas alınan hususlar üzerine bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde, Tuzla Mahkemesi Şer'iyye Sicili'nde yapmış olduğumuz dil incelemesi yer almaktadır. Bu bölümde vokallerin ve konsonantların yazılışları, ünlü değişmeleri, kalınlık incelik uyumu ve biçim özellikleri ele alınmıştır. Dördüncü bölümde, dil ve üslûpla ilgili bilgiler verilmiş, bunun yanında şer'iyye sicillerinde geçen mahkeme davaları konuları bakımından sınıflandırılmış ve örnek davalar verilmiştir. Bunun yanında şer'iyye mahkemesindeki görülmüş olan belli başlı davalardan yola çıkılarak davaların genel yapısı tablo halinde verilmiştir. Beşinci bölüm ise sonuç ve öneriler bölümdür. Burada sonuç ve önerilerimizi maddeler halinde sıralanmıştır.Ekler bölümünde TÜRKSÖZDİZ v.1.3.0 programı ile hazırlanmış Türkçe gramatikal indekse yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our study includes the transcriptional text court of the Tuzla dated 1287-1295, the spelling and some grammatical features of this text, the general structure of the sharia registers, the grammatical sequence, the results and the prints. The first part is the introduction section, where information on the history of the island of Cyprus, the settlement of the Turks, and the administrative structure are given. The second part is the Resource Research and Institutional Framework. Before starting to work here, we have been informed about what kind of process we have followed and about the basics about collecting the research model, methods and data as well as information about the basics of the theoretical framework in the evaluation, In the third chapter, there is a language examination in the Tuzla court sharia register. In this section, the writings of vocals and consonants, famous variations, thickness and adaptability and form features are discussed. In the fourth chapter, information about language and style was given, besides, the court cases classified in the court cases were classified according to the cases and case cases were given. Besides, the general structure of the cases has been given in tabular form by going out from the main cases that have been seen in the sheriff's court. The fifth section has the conclusions and suggestions section. Here, the results and suggestions are listed in order. In the appendix section, Turkish grammatical indices prepared with TÜRKSÖZDİZ v.1.3.0 program are given.