Gülten Dayıoğlu'nun 'Ölümsüz Ece' adlı romanının söz varlığı incelemesi ve Türkçe öğretimine katkısı
Vocabulary examination of Gülten Dayıoğlu's 'Ölümsüz Ece' and its contribution to Turkish teaching
- Tez No: 622971
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP ALPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sözvarlığı, Türkçe öğretimi, Ölümsüz Ece, Gülten Dayıoğlu, Çocuk edebiyatı, Vocabulary, Teaching Turkish, Ölümsüz Ece, Gülten Dayıoğlu, Children's Literature
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 299
Özet
Çalışmamız sırasında Gülten Dayıoğlu'nun Altın Kitaplar yayınlarından çıkan (37. baskı) Ocak 2015 baskısı dikkate alınmıştır. Bu çalışmada Gülten Dayıoğlu'nun“Ölümsüz Ece”adlı romanının söz varlığı açısından incelenmesi ve Türkçe öğretimine katkısı üzerinde durulmuştur. Araştırmamıza kaynak teşkil eden en önemli eser Doğan Aksan'ın“Türkçenin Sözvarlığı”adlı kitabıdır. Söz varlığı içinde yer aldığı toplumun kültürünü taşıyan en önemli araçtır. Çünkü toplumun düşünce dünyası, manevi ve maddi değerleri, hayata bakış açısı, sosyal, ekonomik, kültürel göstergeleri dile yansıyacak, hâliyle söz varlığı, kelime hazinesi olarak deyim, atasözleri, ağız özellikleri; terimler; yiyecek içecek, giyim kuşam isimleri gibi adlar altında karşımıza çıkacaktır. Bu doğrultuda; araştırmaya sorun teşkil eden problem durumu, araştırmanın amacı, araştırmanın önemi, varsayımlar, sınırlılıklar, tanımlar başlıkları ile konu ile ilgili yayın ve araştırmalar incelenmiş, araştırma modeli, evren-örneklem ve bilgi toplama kaynakları, bilgilerin analizi ile yazar hakkında bilgilere yer verilmiş, roman hakkında özet ile eserin Türkçe öğretimine katkısı ve söz varlığı unsurlarının neler olduğu açıklanmaya çalışılmış;“Ölümsüz Ece”romanında geçen isimlerin sınıflandırılması ve romandaki söz varlığı unsurlarının tespiti ile birlikte, sunduğumuz söz varlığı öğeleri sayfa numaraları, sıklıkları ve örnek teşkil eden cümleler dikkate alınarak bir düzen oluşturulmaya çalışılmıştır. Sonuç kısmında tespitlerimize yer verilmiş kaynakça kısmında ise çalışmamıza dolaylı ya da doğrudan kaynak teşkil eden eserlerin bilgisi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
During the study, January 2015 edition of Gülten Dayıoğlu's Golden Books (37th edition) was taken into consideration. Our study includes Gülten Dayıoğlu's“Ölümsüz Ece”novel's vocabulary and its contribution to Turkish teaching. The most important work that constitues the source of our research is Doğan Aksan's“Türkçenin Sözvarlığı”is his book. Vocabulary is the most important tool that carries the culture of the society. Because the world of thought, spiritual and material values of the society, the perspective of life, social, economic, cultural indicators will be reflected in the language, as vocabulary, as vocabulary idoms, proverbs, mouth characteristics; terms, food, drink, clothing names will apper under names such as. In this direction; the problem situation of the research, the purpose of the research, the importance of the research, the assumptions, limitations of the headings and related publications and researches have been examined, research model, universe-sampling and information collection resources, information about the author with information about the novel, including a summary the contribution of the work to the teaching of Turkish and the elements of vocabulary are tired to be explained, the classification of the names mentioned in the novel“ Ölümsüz Ece”according to the concept area and determining the elements vocabulary in the novel, an order has been tried to be taken into consideration by taking into account the page numbers, freguencies and exemplary sentences of our vocabulary items. In the conclusion part of the book, we gave information about the works that are the source of our works.