Turizm eğitim ve öğretiminde yaratıcı drama yönteminin öğrenci başarısına, tutumuna, görüşlerine ve başarının kalıcılığına etkisi: Otel yönetimi dersi örneği
The effect of creative drama in tourism education and training on student achievement, attitude, opinions, and retention of achievement: Example of hotel management course
  1. Tez No: 622972
  2. Yazar: TUĞÇE ÖZOĞUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA GÜNAY AKTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Turizm, Education and Training, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim ve Öğretim Yöntemleri, Yaratıcı Drama, Turizm Eğitimi, Turizm İşletmeciliği, Otel Yönetimi, Education and Teaching Methods, Creative Drama, Tourism Education, Tourism Management, Hotel Management
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
Bu araştırmanın amacı turizm eğitiminde yaratıcı drama yönteminin öğrenci başarısına, tutumuna, görüşlerine ve başarının kalıcılığına etkisini ortaya koymaktır. Araştırmanın çalışma grubunu Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü ders programında yer alan otel yönetimi dersini alan öğrenciler oluşturmuştur. Karma araştırma yönteminden yararlanılarak gerçekleştirilen araştırmanın nicel aşamasında yarı deneysel desen kullanılarak otel yönetimi dersini yaratıcı drama yöntemiyle alan deney grubunun ve dersi düz anlatım yöntemiyle alan kontrol grubunun otel yönetimi dersine yönelik hazırlanan başarı testi (ön test, son test ve kalıcılık testi) puanlarının farklılık gösterip göstermediğinin tespitine yönelik analizler gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte, deney ve kontrol grubunun otel yönetimi dersine yönelik hazırlanan tutum ölçeğinden aldıkları puanların karşılaştırılmasına ilişkin analizler yapılmıştır. Ayrıca, araştırmanın nitel aşaması ile ilgili olarak uygulama süreci boyunca her ders sonunda öğrencilerin yazmış oldukları katılımcı günlükleri, dönem sonunda yazmış oldukları mektuplar ve öğrencilerle yapılan görüşmelerin içerik analizleri yapılmış, elde edilen bulgular tartışılarak yorumlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre deney grubunda yer alan öğrencilerin derste öğrendikleri bilgilerin kalıcılığının arttığı, derse yönelik olumlu tutum geliştirdiği ve bilişsel ve duyuşsal alanda birçok kazanıma sahip oldukları tespit edilmiştir. Otel yönetimi dersinin yaratıcı drama ile işlenmesinin turizm sektöründe çalışan personelde olması beklenen becerilerin gelişimine katkı sağladığı görülmüştür. Buradan hareketle ön lisans ve lisans düzeyinde yaşantılara dayalı bu tür öğretim yöntemlerinin uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to reveal the effect of the creative drama method on student achievement, attitude, opinions, and retention of achievement in tourism education. The study group of the study consisted of the students who took the Hotel Management course in the Tourism Management Department of Anadolu University. In the quantitative phase of the research, which is carried out by using mixed research method, quasi-experimental design is used, the experimental group who took the course of Hotel Management with creative drama method and the control group who took the course with the expression method, analyses were conducted to determine whether the achievement test (pre-test, post-test, and retention test) scores prepared for the Hotel Management course differed. Besides, analyses were conducted to compare the scores of the experimental and control groups on the attitude scale prepared for the Hotel Management course. Also, the content analysis of the participant diaries written by the students at the end of each course, the letters they wrote at the end of the semester and the interviews with the students were made regarding the qualitative phase of the research, the findings were discussed and interpreted. According to the findings, it was found out that the students in the experimental group increased the retention of the information they learned in the lesson, developed a positive attitude towards the course and had many gains in cognitive and affective fields. It has been seen that the creative drama of the hotel management course contributes to the development of the skills expected of the personnel working in the tourism sector. From this point of view, it is recommended to apply such teaching methods based on experiences at associate and undergraduate level.