Derviş Hasan Medhî ve Terceme-i Şeh-Nâme adlı eseri (1b-110a varaklar arası) (inceleme-tenkitli metin)
Dervish Hasan Medhi and his book named Terceme-i Şeh-Name(1b – 110a between sections)(examination – text of criticism)
  1. Tez No: 622973
  2. Yazar: KEREM AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Derviş Hasan, Medhî, Terceme-i Şeh-nâme, Şeh-nâme, klasik Türk edebiyatı, Dervish Hasan, Medhi, Terceme-i Seh-name, Shah-nama, classical Turkish literature
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 411
Özet
Terceme-i Şeh-nâme,XVII. yüzyılın başında Derviş Hasan Medhî tarafındankaleme alınan, Firdevsî'nin meşhur eseri Şeh-nâme'niniki ciltlik mensur tercümesidir.Medhî'nin Osmanlı sultanı II. Osman'ın talebi üzerine kaleme aldığı Terceme-i Şeh-nāme'si gerek Medhî'nin meddâh, kıssa anlatıcısı, tarih anlatıcısı ve şair olması, gerekse Şeh-nâme'ye ve Şeh-nâme karakterlerine olan hakimiyetini eserlerinde de ortaya koymuş olması nedeniyle oldukça önemlidir. Çalışmaya konu olan Terceme-i Şeh-nâme'nin 1. cildinin yapılan taramalar sonucu Paris Bibliotheque Nationale ve Uppsala University Library'de bulunan nüshaları dijital ortamlardan temin edilmiştir.“Derviş Hasan Medhî ve Terceme-i Şeh-Nâme Adlı Eseri (1b-110a Varaklar Arası) (İnceleme-Tenkitli Metin)”isimli çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Derviş Hasan Medhî'nin hayatı ve eserleri, ikinci bölümde incelenen metnin kurgu, dil ve üslûp incelemesi yapılırken üçüncü bölümde temin edilen iki nüshadan hareketle eserin tenkitli metni ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma Sonuç, Kaynakça ve Özel İsimler Dizini ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
Terceme-i Seh-name, the most famous book of Firdevsi is a two volumes translation of Seh-name by Dervish Hasan Medhi at the beginning of the 17th century. Terceme-i Seh-name is so important that the Medhi's short narrator, narrator of history, poet, to show his dominance in the Şehname written at the request of Ottoman Sultan 2. Osman. Copies of Terceme-i Seh-name has in Paris Bibliotheque Nationale and in Uppsala University Library has obtained from digital media is result of scans performed in first volume. The book named“Dervish Hasan Medhi And His Book Named Terceme-i Seh-name (1b-110a Between Sections) (Examination – Text Of Criticism)”consists of three parts. Dervish Hasan Medhi's life and works are in the first part. Shape, fiction, narrative and stylistic examination of the examined text is in the second part. Criticized text of the work has been tried to put forward in two copies provided in the last part. Study Result, Source and ends with Custom Names Directory.