Yöneticilerde duygusal zeka ile otantik liderlik arasındaki ilişki
Relationship between emotional intelligence and authentic leadership for managers
- Tez No: 623001
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÖMERUSTAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, İşletme, Education and Training, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal zeka, otantik liderlik, zeka, Authentic leadership, emotional intelligence, intelligence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı yöneticilerde duygusal zeka ile otantik liderlik düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada, yöneticilerde duygusal zeka ile otantik liderlik arasındaki ilişki incelenmiş, cinsiyet, yaş, eğitim, medeni durum, deneyim yılı ve çalıştığı işletmedeki bulunma süresi gibi faktörlerin duygusal zeka ve otantik liderlik özellikleriyle ilişkileri ölçülmüştür. Araştırmanın önemi otantik liderlikte duygusal zekânın etkisini ölçerek şirketlere, kurumlara ve yöneticilere fayda sağlayacak olmasıdır. Yöneticilerin yönetiminde olan çalışanların performansında ve gelişiminde başarılı sonuçlar aldıracak yaklaşımı ortaya koyan bir araştırma yapılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri İstanbul ilinde bulunan işletmelerde yönetici pozisyonunda bulunan çalışanlardan“Kişisel Bilgi Formu”,“Duygusal Zeka Özelliği Ölçeği”,“Otantik Liderlik Ölçeği”kullanılarak veriler toplanmıştır. Çalışmanın araştırma sorularının çözümlenmesinde bazı demografik değişkenlere göre (yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim, deneyim yılı, altında çalışan personel sayısı) gruplar arasında anlamlı bir fark olup olmadığının saptanması amacıyla“t”testi ve“tek yönlü varyans analizi”(Anova) kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda duygusal zekanın duygusallık ve sosyallik puanları ile otantik liderlik puanları arasında pozitif yönlü ve orta derecede bir ilişki olduğu görülmüştür. Duygusal zeka toplam DZ puanının otantik liderlik puanı ile karşılaştırması yapıldığında pozitif yönlü ve zayıf derecede bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between emotional intelligence and authentic leadership level in managers. In the study, the relationship between emotional intelligence and authentic leadership in managers was examined, and the relationship between factors such as gender, age, education, marital status, years of experience, and duration of stay in the enterprise where she worked and emotional intelligence and authentic leadership characteristics were measured. The importance of the research is that it will benefit companies, institutions and managers by measuring the impact of emotional intelligence on authentic leadership. A research has been conducted which shows the approach that will have successful results in the performance and development of the employees under the management of the managers. The research was carried out using relational survey model. Research data on Istanbul from employees in managerial positions in businesses located in the province of“Personal Information Form”,“Emotional Intelligence Feature Scale”,“Authentic Leadership Questionnaire”using the data collected.“T”test and“one-way analysis of variance”(Anova) were used to determine whether there was a significant difference between the groups according to some demographic variables (age, gender, marital status, education, years of experience, number of staff working under) in the analysis of the research questions of the study. As a result of the study, it was seen that there was a positive and moderate relationship between emotional intelligence and social leadership scores and authentic leadership scores. When emotional intelligence total DZ score is compared with authentic leadership score, it is seen that there is a positive and weak relationship.