Hastanelerde yıldırma (mobbing): Kamu ve özel hastaneleri üzerinde bir alan araştırması (Adıyaman ili örneği)
Intimidation in hospitals (mobbing): A study on public and private hospitals (The case of Adıyaman)
- Tez No: 623013
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN ALSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Yıldırma (Mobbing), Yıldırma, Psikolojik Şiddet, Psikolojik Taciz, Psychological Intimidation (Mobbing), Psychological Violence, Intimidation, Psychological Abuse
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı; kamu ve özel hastanelerde psikolojik yıldırma (mobbing) faktörlerini ve türlerini ortaya çıkarmak ve demografik değişkenlere göre (cinsiyet, yaş, çalışma süresi, çalıştığı kurum türü ve gelir durumu) psikolojik yıldırmanın nasıl değiştiğini ortaya koymaktır. Bu çalışmada; psikolojik yıldırma ile ilgili kavramsal bir çerçeve, mobbingin nedenleri ve etkileri, mobbing ile başa çıkma yolları ve sonuçları ele alınmaktadır. Bulgular kısmında ise; kamu ve özel hastanelerde mobbingin seviyesi ortaya konulmuştur. Profesyonel iş hayatının gerekleri bir taraftan yerine getirilmekte, ancak diğer taraftan da çalışanların işyerindeki performansını etkileyen önemli faktörler ortaya çıkmaktadır. Söz konusu faktörlerden birisi de psikolojik yıldırmadır. Hastaneler de profesyonel işin yapıldığı örgütlerin başında gelmektedir. Buralarda mobbing'in çalışanlar üzerindeki etkisi de yadsınamaz. Bu bakımdan hastanelerde mobbbing türlerinin ve mobbingin demografik değişkenlere göre nasıl değiştiğinin araştırılması ve ortaya konulması büyük önem arz etmektedir. Çalışma Adıyaman il merkezinde faaliyette bulunan Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ve Özel Park Hospital Hastanesi'nde çalışan toplam 100 personel üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda ortaya çıkan veriler, Sosyal Bilimlerin Bilimsel İstatistik Veri Analizi programı olan SPSS'e girilmiş, değerlendirilmiş ve oluşturulan tabloların yorumları yapılmıştır. Araştırmamızın sonucunda psikolojik yıldırmayı etkileyen faktörlerin demografik değişkenlerden çalıştığı kurum türüne ve gelir durumuna göre anlamlı olarak değiştiği dolayısıyla gelir durumunun ve çalıştığı kurum türünün psikolojik yıldırmayı etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal mobbing in hospitals (mobbing) and the types of mobbing, and how mobbing varies according to gender, age, work experience, income status and type of work place variables. In this study; a conceptual framework related to psychological intimidation, causes and effects of mobbing, and ways to cope with mobbing and the consequences of mobbing are discussed. In the results section; level of mobbing is presented in the public and private hospitals. While the requirements of professional career are met, important factors affecting performance of employees arise in the workplace. One of these factors is psychological intimidation. Hospitals are the leading organizations where professional occupations are performed. In hospitals, impact of mobbing on employees is undeniable. In this regard, to investigate and to reveal the types of mobbing in hospitals, and how it varies according to the demographic variables are of great importance. In this study, it is aimed to determine the attitudes of hospital staff, who work in public and private hospitals, against psychological intimidation. The study was conducted on a total of 100 staff working in Adıyaman University Training and Research Hospital and private Park Hospital which operate in the center of Adıyaman province. The data obtained from this research were evaluated with SPSS statistics program, and generated tables were interpreted. As a result of the study, it has been found that factors affecting psychological intimidation vary significantly according to income status and type of work place. Therefore, it has been observed that income status and type of work place affect psychological intimidation.