Yoğun bakıma yatan hastalarda vankomisin dirençli enterokok (VRE) ve karbapenemaz üreten Klebsiella pneumoniae (KPC) taşıyıcılığının araştırılması
  1. Tez No: 623018
  2. Yazar: GÖKHAN KARAŞİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET PARLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım, VRE, KPC, Intensive Care Unit, VRE, KPC
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Vankomisine dirençli enterokok (VRE) ve karbapeneme dirençli Klebsiella pneumoniae (KPC) infeksiyonları, nazokomiyal infeksiyon etkenleri olarak sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Yoğun bakımda yatan riskli hasta grubunun bu dirençli bakterilerle kolonizasyonunun erken tespiti, olası hastalıkları ve hastalar arası yayılımı önlemektedir. Çalışmada, yoğun bakımlara yatan hastalardan rektal sürüntü örnekleri alınarak VRE ve KPC kolonizasyonu açısından değerlendirilmiştir. Materyal Metod: Çalışma, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Dâhiliye, Anestezi ve Nöroloji Yoğun Bakım ünitelerinde yürütülmüştür. Bu yoğun bakımlara yatışı takiben kolonizasyon açısından 24 saat içerisinde 2 adet ve sonraları her 15 günde bir kez 1 adet rektal sürüntü örnekleri alınmıştır. Rektal sürüntü örnekleri steril eküvyonlar ile alınıp Amies transport besiyeri (Lp Italiana Spa) ile hastanemiz mikrobiyoloji laboratuvarında çalışılmıştır. VRE varlığı açısından tüm örneklerin kültürü yapıldıktan sonra Phoenix otomatik sistem (Becton Dickinson, ABD) ile tanımlanarak vankomisin direncine bakılmıştır. VRE genotip tayini açısından tüm örneklerde GeneXpert®vanA/vanB, (Cepheid, ABD) PCR kiti kullanılmıştır. KPC varlığı açısından tüm örneklerin kültürü yapılarak Phoenix otomatik sistem ile tanımlanmış ve genotip tayini için GeneXpert®CarbaR, (Cepheid, ABD) PCR kiti kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma süresince yoğun bakımlara sırasıyla çocuk hastalıklarına 73, anesteziye 60, dahiliyeye 70 ve nörolojiye 27 olmak üzere toplam 230 hasta yatırılmıştır. VRE pozitifliği 36 (%16) hastada tespit edilirken, 7 (%3) hastada KPC varlığı tespit edilmiştir. VRE suşlarının 29'u (%81) E. faecium, 4'ü (%11) E. faecalis olarak izole edildi. Kültürle tespit edilen 36 VRE suşunun 28'i (%88) VanA, 1'i (%3) VanB ve 3'ü (%9) VanA+VanB tipinde tespit edilirken 4'ü VanA ve VanB açısından negatif bulunmuştur. KPC pozitif 7 suşun tamamı (%100) OXA-48 ve 5'i (%72) ise NDM+OXA-48 genotipine sahip olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: VRE kolonizasyonu çocuk yoğun bakıma yatan hastalarda daha fazla olmak üzere halen ciddi bir problem olmaya devam etmektedir. Yoğun bakım hastalarının altta yatan kronik hastalıkları ve uzun süreli antibiyotik kullanımları da göz önünde bulundurulduğunda, izolasyon önlemlerinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Vancomycin-resistant Enterococcus (VRE) and carbapenem-resistant Klebsiella pneumoniae (KPC) infections are frequent causes of nosocomial infections. Early detection of colonization by these resistant bacteria in the intensive care unit prevents possible disease and spread among patients. In the study, rectal swab specimens were taken from patients in intensive care units and assessed for VRE and KPC colonization. Methods: The study was carried out at Yüzüncü Yıl University Dursun Odabaş Medical Center in Pediatrics, Internal Medicine, Anesthesia and Neurology Intensive Care units. Following the admission to these intensive care units, 2 rectal swab samples were taken within 24 hours for colonization and 1 for each subsequent 15 days. Rectal swab specimens were taken with sterile swabs and transported with Amies transport medium (Lp Italiana Spa) in our hospital microbiology laboratory. From the point of view of the presence of VRE, all samples were identified with the Phoenix automated system (Becton Dickinson, USA) after culturing. GeneXpert®VANA / vanB (Cepheid, USA) PCR kit was used for all samples in terms of VRE genotype. All samples were cultured for the presence of KPC and identified by Phoenix automated system and GeneXpert®CarbaR (Cepheid, USA) PCR kit was used for genotype determination. Result: During the study period, a total of 230 patients were admitted to intensive care units, 73 for pediatric diseases, 60 for anesthesia, 70 for internal diseases and 27 for neurological diseases. VRE positivity was detected in 36 patients (16%) and KPC in 7 (3%) patients. 29 (81%) of VRE isolates were isolated as E. faecium and 4 (11%) as E. faecalis. 28 of the 36 VRE strains detected in culture (88%) were VanA, 1 were detected in the type of VanB and 3 (9%) were detected in the type of VanA + VanB, 4 were found negative in terms of VanA and VanB. All 7 KPC-positive strains (100%) were found to have OXA-48 and 5 (72%) have NDM + OXA-48 genotypes. Conclusion: VRE colonization continues to be a serious problem, with more in pediatric intensive care patients. Considering the underlying chronic diseases of intensive care patients and the long-term use of antibiotics, it is understood how important isolation measures are.