Pazarlama açısından müessese spor kulüplerinin ürün satışlarına etkisinin incelenmesi Efes Pilsen örneği
The Effect of the sport clubs of companies on their marketing of their products -The case of Efes Pilsen
  1. Tez No: 62303
  2. Yazar: DİLŞAD ÇOKNAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAZANFER DOĞU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sport Marketing, Sports Marketing Through Sports, Sport Sponsorship
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET PAZARLAMA AÇISINDAN MÜESSESE SPOR KULÜPLERİNİN ÜRÜN SATIŞLARINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ EFES PİLSEN ÖRNE?İ ÇOKNAZ, Dilşad Yüksek Lisans Tezi, Beden Eğitimi ve Spor Yönetimi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç.Dr. Gazanfer DO?U Eylül, 1998, 72 sayfa Bu tezde amaç, Efes Pilsen'in basketbol takımı aracılığıyla sporda elde ettiği başarılarının pazarlama ilkeleri çerçevesinde incelendiğinde işletmenin ürün satışlarına etki edip etmediğini ortaya çıkarmak ve Türkiye'deki diğer işletmecilere bu konu hakkında bilgi vermektir. Araştırma için iki alt problem belirlenmiştir. Bunlar: 1993-1996 yılları arasında Efes Pilsen basketbol takımının müessese gelirlerine etkisi olup olmadığı ile Efes Pilsen basketbol takımı taraftarlığı ve ürün tüketimi arasında bir ilişki olup olmadığı şeklindedir. Takım taraftarlığının ürün tüketimini etkileyip etkilemediğini ortaya çıkarmak için araştırmacı tarafından bilgi toplama formları hazırlanmıştır. Bu bilgi toplama formları, basketbol I. liginde oynanan maçlar arasından üçü de farklı iiisalonlarda olmak üzere Ülker-Efes Pilsen (N=70), Tofaş-Efes Pilsen (N=54) ve Efes Pilsen - Galatasaray (N=58) olarak belirlenmiş; bu maçlarda izleyici olarak bulunan ve rasgele seçilen toplam 182 kişiye uygulanmıştır. 1993-1996 yılları arasında Efes Pilsen basketbol takımının müessese gelirlerine etkisini araştırmak amacıyla Efes Pilsen satıcılarının bir aylık süreyle doldurdukları satış tablolarından ve Efes Pilsen Spor Kulübü yöneticileriyle yapılan görüşmelerden elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler sırasında Türkiye'de Efes Pilsen üreten 4 firmadan yalnızca biri olan, genellikle Türkiye'nin batısına dağıtım yapan ve Efes Pilsen Spor Kulübü ile aynı yerde bulunan Erciyas Biracılık Ve Malt Sanayii A.Ş.'nin faaliyet raporları;! da ele alınmıştır. İstatistiksel Analizler SPSS for Windows Paket Programında Frekans ve yüzde dağılımları ile Cross-tab sonuçlarına göre yapılmıştır. Erciyas Biracılık, Efes Pilsen Spor Kulübü ve Efes Pilsen satıcılarından elde edilen veriler grafîkleştirilmiştir. Sonuçlara göre, takım taraftarlığının ürün tüketimini, ürün tüketimin de taraftarlığı etkilemediği bulunmuştur. Ancak, tek başlarına takım »taraftarlığı ve ürün tüketimi Efes Pilsen'in bulunduğu ortamda lider olduğunu göstermektedir. Erciyas Biracılık ve Malt Sanayii AŞ. ile Efes Pilsen Spor Kulübü'nün 1993-1996 yıllan arasındaki durumu arasında paralellik gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Spor Pazarlaması, Spor Yolu İle Pazarlama, Spor Sponsorluğu iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF THE SPORT CLUBS OF COMPANIES ON THEIR MARKETING OF THEIR PRODUCTS THE CASE OF EFES PİLSEN by ÇOKNAZ, Dilşad M. S. in Sport Administrative Sciences Adviser: Assoc. Prof.Dr. Gazanfer DO?U September, 1998, 72 pages The purpose of this study was to put forward whether the success of Efes Pilsen basketball team effcets the sales of company's product in terms of marketing principles. The businessmen of Turkey would get first hand information about this issue through the findings of this study. Two problems were indicated in the study; those were, whether Efes Pilsen basketball team effected the sales of company's product between the years 1993 -1996, and whether there is relationship between being Efes Pilsen basketball team's fan and product consumption.Questionnaire was developed by researcher to determine whether being team fan effects the product consumption. These questionnaires were given to 182 spectators who were randomly selected and at the matches of Ülker- Efes Pilsen (N=70), Tofaş- Efes Pilsen (N=54) and Efes Pilsen- Galatasaray (N=58) which were played at different sports hall, at basketball 1st leauge. In order to determine the effects of the success of Efes Pilsen basketball team on the sales of company's product between the years 1993-1996; the data from the table of sales, were fould for a month by Efes Pilsen salesmen in Bolu and from the interviews were made with Efes Pilsen Sport Club managers, were evaluated. During evaluating data the reports of Erciyas Breweries which is one of the Efes Pilsen producer out of four in Turkey, and usually disributes its products to the west of Turkey and is in the same place with Efes Pilsen Sport Club. Statistical analysis used in this study were SPSS-PC Statistical Program, Percentage and Frequency Distrubition and Cross-tab results. The datas collected from Erciyas Breweries, Efes Pilsen Sport Clubs and Efes Pilsen salesmen were graphically made in Excel 7.0 program. According to the results, there was no effect on product consumption for being team fan and also on being team fan for product consumption. However, only being team fan and product consumption theirselves showed that Efes Pilsen was the leader. The position of Erciyas Breweries and Efes Pilsen Sport Club was parallel between the years 1993-1996.