Geçirilmiş endometrial müdahalelerin plasenta previa, plasenta akreata spektrum ve gebelik sonuçlarıyla ilişkisi
The relationship of previous endometrial interventions with placenta previa, placenta accreta spectrum and pregnancy outcomes
- Tez No: 623035
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN DURUKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrial müdahale, gebelik sonuçları, plasenta previa, plasenta akreata spektrum, uterin cerrahi, Endometrial intervention, pregnancy results, placenta previa, placenta accreta spectrum, uterine surgery
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Plasenta previa ve plasenta akreata spektrum (PAS) obstetrik kanamalara neden olarak maternal morbidite ve mortaliteyi arttıran önemli bir durumdur. Çalışmanın amacı geçirilmiş endometrial müdahalelerin plasenta previa ve PAS oluşması üzerine etkilerinin belirlenmesi ve plasenta previalı kadınlarda geçirilmiş endometrial müdahalelerin gebelik sonuçlarına etkisini araştırmaktır. Bu çalışmada, Ocak 2008 ile Ekim 2019 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Hastanesi'nde doğum yapan primipar gebeler hastane veri tabanı retrospektif olarak taranarak belirlendi. Hastalar en az bir kez endometrial müdahale geçirmiş olanlar ve hiç endometrial müdahale geçirmemiş olanlar şeklinde iki gruba ayrıldı. Gruplar plasenta previa ve PAS gelişimi açısından değerlendirildi. Ayrıca tüm plasenta previa ve PAS olan kadınlar, endometrial müdahale geçirme öyküsünün olması ve olmaması şeklinde gruplandırılarak gebelik sonuçları açısından karşılaştırıldı. Toplam 3021 primipar kadından endometrial müdahale geçirmiş 704 hastanın 34'ünde (%4,83) müdahale geçirmemiş 2317 hastanın 68'inde (%2,93) plasenta previa ve PAS saptandı. Her iki grupta da birer adet PAS olgusu vardı. Aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Ayrıca plasenta previa ve PAS olan toplam 102 hasta içinde endometrial müdahale geçirmiş 34 ve geçirmemiş 68 hasta gebelik sonuçları açısından karşılaştırıldı. Endometrial müdahale geçiren grupta postoperatif hemoglobin ve hematokrit düzeyinin daha fazla azalması dışında anlamlı fark izlenmedi. Sonuç olarak endometrial müdahale geçirmiş olan hastalarda gelecekte plasenta previa ve PAS gelişme ihtimali fazla olmakla birlikte, tüm plasenta previa ve PAS olan hastalar içinde endometrial müdahale geçirmiş olmanın postoperatif hemoglobin ve hematokrit düzeyinin daha fazla azalması haricinde hastaların gebelik sonuçları açısından fark olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Placenta previa and placenta accreta spectrum (PAS) are important conditions increasing the maternal morbidity and mortality by causing obstetric hemorrhage. The aim of this study is to determine the effects of previous endometrial interventions on placenta previa and PAS and to examine the effects of endometrial interventions on pregnancy outcomes in women with placenta previa. In this retrospective study, all of the primiparous women who delivered at Mersin University Hospital from January 2008 to October 2019 were identified. The patients were divided into two groups as those who had endometrial intervention at least once and those and who never had. The groups were evaluated in terms of placenta previa and PAS development. In addition, all women diagnosed with placenta previa and PAS were grouped as with or without the history of endometrial intervention and they were compared in terms of pregnancy results. Placenta previa and PAS were diagnosed in 34 (4.83%) of 704 patients who had endometrial intervention and 68 (2.93%) of 2317 patients who did not have intervention among 3021 primiparous women. Both of the groups had one PAS case each. The difference between them was statistically significant. In addition, 34 patients who had endometrial intervention and 68 patients who did not have intervention among 102 patients having placenta previa and PAS were compared in terms of pregnancy results. No significant difference was found in the group having an endometrial intervention except for more decrease in postoperative hemoglobin and hematocrit level. In conclusion, although patients who had endometrial intervention were more likely to develop placenta previa and PAS in the future, it was found that there was no difference in pregnancy results in all patients having placenta previa and PAS except for the fact that the endometrial intervention caused further decrease of postoperative hemoglobin and hematocrit level.