Endometrioid endometrial karsinomda lenfovasküler boşluk invazyonunda tümör boyutunun önemi
The importance of tumor size in lymphovascular space invasion in endometrioid endometrial carcinoma
  1. Tez No: 963282
  2. Yazar: AZİZ KAAN YABALAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA KAYIKÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrial karsinom, lenvovasküler boşluk invazyonu, toplam tümör boyutu, Endometrial carcinoma, lymphovascular space invasion, total tumor size
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Endometrium kanseri kadın genital sisteminin en sık görülen kanseridir. Son yıllarda artan ortalama yaşam süresi ve obeziteye bağlı olarak hastalığın insidansında özellikle gelişmiş ülkelerde anlamlı artış görülmektedir. Endometrium kanseri kadınlarda meme, akciğer ve kolon kanserinden sonra en sık görülen dördüncü malignite olup, kanser nedenli ölümler arasında sekizinci sıradadır. Genellikle postmenopozal kadınlarda görülür ve en sık görüldüğü yaş grubu 65- 69'dur. Kırk yaş altında görülme sıklığı %5'in altındadır. Endometrium kanserinde hastaların %90'ında başvuru şikayeti anormal uterin kanamadır, nadir olarak asemptomatiktir. Olguların çoğu erken evrede tanı almakta ve cerrahi ile küratif sonuç alınmaktadır. Evre, histolojik tip, grade, tümör boyutu, myometrial invazyon derinliği, lenf nodu metastazı varlığı endometrium kanserinde bilinen en önemli prognostik faktörlerdendir. Çalışmamızda en önemli prognostik faktörlerden biri olan tümör boyutunun, endometrium kanserinde lenfovasküler boşluk invazyonunu öngörmedeki yerinin ve öneminin araştırılması planlandı. Gereç ve yöntem: Çalışmada Ocak 2010 ile Ocak 2020 yılları arasında T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde endometrium kanseri tanısı alan ve primer evreleme ameliyatı geçiren hastalar retrospektif olarak incelendi. Dahil edilen hastalara ait yaş, gravida, parite, doğum şekli, vücut kitle indeksi, sigara kullanımı, ek hastalık varlığı, geçirilmiş operasyonlar, aile öyküsü, preoperatif endometrial biyopsi sonucu, nihai patoloji sonucu incelenerek kayıt altına alındı. Hastalara operasyon sırasında alınan specimendeki frozen sonucunda tümör boyutunun büyük olması, myometrial invazyonun %50'yi aşması, lenfovasküler tutulum olması, tümör grade'nin yüksek olması gibi durumlarda lenf nodu diseksiyonu veya debulkingi uygulandı. Preoperatif dönemde alınan probe küretaj(p/c) materyali hacim cinsinden(cm3) hesaplanarak rapor edildi. Daha sonra probe küretaj(p/c) materyalinden alınan kesitler mikroskop altında incelenerek tümör boyutunun(cm) en geniş çapı hesaplandı. Operasyon sonrası patolojiye gönderilen specimendeki tümör boyutunun(cm) en geniş çapı patolojik tümör boyutu olarak kaydedildi. Bu iki tümör boyutu toplanarak gerçek tümör boyutu(cm) elde edildi. Bulgular: Toplam tümör boyutunun lenfovasküler boşluk yayılımını anlamlı bir şekilde öngörüp öngörmemesini belirlemek amacıyla tek değişkenli lojistik regresyon analizi yapıldı ve elde edilen bulgularda toplam tümör boyutu (p8.9, duyarlılık (sensitivity) değeri 23.53 (95% CI 10.7 – 41.2), seçicilik (specificity) değeri ise 97.8 (95% CI 92.7 – 99.2) olarak bulunmuştur. Patolojik tümör boyutunun AUC değeri .714 (SE=.048, 95%CI =.620 - .809) olarak bulunmuştur. Patolojik tümör boyutunun optimal cut-off değeri >8, duyarlılık (sensitivity) değeri 14.71 (95% CI 5.0 – 31.1), seçicilik (specificity) değeri ise 97.3 (95% CI 96.0 – 100.0) olarak bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızdaki veriler değerlendirildiğinde, çalışmamızda araştırılan toplam tümör boyutunun lenfovasküler boşluk yayılımını öngörmedeki yeri anlamlı bulunmuştur. Patolojik tümör boyutu tek başına incelendiğinde ve probe küretaj materyali ihmal edildiğinde birçok olguda boyut kayıpları yaşanmaktadır. Hastaya hiçbir invaziv işlem yapmadan vücutta bulunan toplam tümör yükünü hesaplamaktan kaçındırmaktadır. Toplam tümör boyutu; patolojik tümör boyutu ve probe küretaj materyalindeki tümör boyutları toplanarak hesaplanmıştır. Toplam tümör boyutunun sensitivitesi ve spesifitesinin, patolojik tümör boyutuna göre daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Bu durum epitelyal endometrium kanseri tanısı alan ve primer cerrahi yapılan hastalarda lenfovasküler yayılımı öngörmede yardımcı olabilecek bir hesaplama olarak değerlendirilmiştir ve literatüre önemli bir katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Endometrial cancer is the most common cancer of the female genital system. In recent years, there has been a significant increase in the incidence of the disease, especially in developed countries, due to increasing life expectancy and obesity. Endometrial cancer is the fourth most common malignancy in women after breast, lung and colon cancer, and ranks eighth among cancer-related deaths. It is usually seen in postmenopausal women and the most common age group is 65-69. Its incidence is less than 5% under the age of 40. Abnormal uterine bleeding is the presenting complaint in 90% of patients with endometrial cancer, and it is rarely asymptomatic. Most of the cases are diagnosed at an early stage and curative results are obtained with surgery. Stage, histological type, grade, tumor size, depth of myometrial invasion, presence of lymph node metastasis are among the most important prognostic factors known in endometrial cancer. In our study, it was planned to investigate the role and importance of tumor size, which is one of the most important prognostic factors, in predicting lymphovascular space invasion in endometrial cancer. Materials and Methods: In the study, patients diagnosed with endometrial cancer and undergoing primary staging surgery at the Republic of Turkey Health Sciences University Ankara Etlik Zübeyde Hanım Gynecology Training and Research Hospital between January 2010 and January 2020 were retrospectively analyzed. Age, gravida, parity, mode of delivery, body mass index, smoking, presence of additional disease, previous operations, family history, preoperative endometrial biopsy results, and final pathology results of the included patients were recorded. Lymph node dissection or debulking was performed in cases where the tumor size was large, myometrial invasion exceeded 50%, lymphovascular involvement, and tumor grade was high as a result of the frozen specimen obtained during the operation. Probe curettage (p/c) material taken in the preoperative period was reported by calculating in terms of volume (cm3). Then, the sections taken from the probe curettage (p/c) material were examined under the microscope and the largest diameter of the tumor size (cm) was calculated. The largest diameter of the tumor size (cm) in the specimen sent to pathology after the operation was recorded as the pathological tumor size. The actual tumor size (cm) was obtained by summing these two tumor sizes. Results: Univariate logistic regression analysis was performed to determine whether total tumor size significantly predicted lymphovascular space extension, and total tumor size (p8.9, the sensitivity value was 23.53 (95% CI 10.7 – 41.2), and the specificity value was 97.8 (95% CI 92.7 – 99.2). The AUC of the pathological tumor size was .714 (SE=.048, 95%CI=.620 - .809). The optimal cut-off value for the pathological tumor size was found to be >8, the sensitivity value was 14.71 (95% CI 5.0 – 31.1), and the specificity value was 97.3 (95% CI 96.0 – 100.0). Conclusion: When the data in our study were evaluated, the role of the total tumor size investigated in our study in predicting the spread of the lymphovascular space was found to be significant. When the pathological tumor size is examined alone and the probe curettage material is neglected, size losses are experienced in many cases. It avoids calculating the total tumor burden in the body without making any invasive procedures to the patient. Total tumor size; The pathological tumor size and the tumor size in the probe curettage material were calculated by summing. It has been shown that the sensitivity and specificity of the total tumor size is higher than the pathological tumor size. This has been evaluated as a calculation that can help predict lymphovascular spread in patients diagnosed with epithelial endometrial cancer and undergoing primary surgery, and has made an important contribution to the literature.