Sağlık iletişimi bağlamında bağımlılıkla mücadelede sosyal medyada kullanılan ikna yöntemleri
Convention methods used in social media in fighting drugs inthe context of health communication
  1. Tez No: 623064
  2. Yazar: ŞENNUR ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KÜÇÜKKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İletişim Bilimleri, Public Relations, Health Care Management, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Sosyal Medya, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Addiction, Social Media, Ministry of Health of the Republic of Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Sağlık Bakanlılığının madde bağımlılığı ile mücadele konusunda Twitter ve Facebook hesapları üzerinden yaptığı çalışmalarda hangi ikna yöntemlerini kullanıldığının araştırıldığı bu çalışmada, Sağlık Bakanlığının 2018 yılında sosyal medya platformları aracılığıyla yaptığı paylaşımlar incelenmiştir. Bakanlığın bağımlılıkla mücadelede ikna yöntemlerinden korku unsurunu ağırlıklı olarak kullanıldığı varsayılmıştır. Niteliksel içerik analizi ile incelenen verilere ilişkin sonuçlar, sayısal verilerle desteklenmiştir. Bakanlığın sosyal medya platformlarını kullanma şekilleri, vurguladığı konular ve genel yaklaşımı hakkında bilgi verilmiştir. Bağımlılık ile ilgili paylaşımları üzerinden yapılan inceleme neticesinde korku faktörünün bağımlılık ile ilgili içeriklerde açık, örtük ya da dolaylı da olsa kullanıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated which methods of persuasion were used by the Ministry of Health in their work on Twitter and Facebook accounts to combat substance abuse. The shares of the Ministry of Health in 2018 through socia media platforms were examined. It was assumed that the Ministry used predominantly the fear element in the fight against depedence. The results of the data analyzed by qualitative content analysis were supported by numerical data. Information about the ways in which the Ministry uses social media platforms, the issues it emphasizes and the general approach is given. As a result of the analysis on addiction-related shares, it was determined that the fear factor was used explicitly, implicitly or indirectly in the content related to depedence.