Alkol dışı yağlı karaciğer hastalığında kardiyak ve kardiyovasküler hastalık varlığının önceden saptanması: Subklinik myokardial disfonksiyon
Predetermining cardiac and cardiovascular disease in non-alcoholic fatty liver disease: Subclinical myocardial dysfunction
  1. Tez No: 623086
  2. Yazar: BELİZ BAHAR ULAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN İDİLMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı, myokardiyal disfonksiyon, kardiyovasküler hastalık, myokard infarktüsü
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmada kardiyak semptomlaryönünden asemptomatik olan NAYK hastalarında, KVH riskinin ve kardiyak hastalık varlığının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Tek merkezli kesitsel bir çalışmadır. Çalışmaya bilinen kardiyak veya kardiyovasküler hastalığı olmayan 61 hasta dahil edilmiştir. Hastaların 10 yıllık kardiyovasküler risk skorları (ASCVD skoru) hesaplanmıştır. Koroner arter kalsiyum skorlaması koroner BT görüntülemeleri ile yapılmıştır. Sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonları ile strain ölçümleri Vivid E95, GE healthcare system echocardiography ile 2D ve 3D olarak ölçülmüştür.Myokardiyal fibrozisi saptamak amacıyla Kardiyak MR ile T1 haritalama yapılmıştır. Bulgular:Hastalarınyaş ortalaması 53 yıl, %66'sı kadın idi. Hastaların %43'ünde diyabet, %36'sında hipertansiyon, %77'sinde obezite ve %21'inde hiperlipidemi vardı.Hastaların %49'u NASH (NAS skoru ≥5) idi. Hastaların %34'ü ASCVD skorlamasına göre orta ve yüksek risk grubunda olup, hastaların %28'inde klinik olarak anlamlı koroner arter kalsifikasyonu saptanmıştır. EKO ölçümlerinde diyastolik fonksiyon göstergesi olan ortalama E/e' değeri 8.07±2 olup hastaların %47'sinde normal olmayan diyastolik fonksiyon saptanmıştır.Sistolik fonksiyonların değerlendirildiği ortalama AFI değeri (-16.7)±3 olarak hesaplanmış olup azalmıştır. Sol ventrikül myokardiyal performans indeksi (MPI) ortalaması 0.47±0.15 olarak görülmüş olup normalden yüksektir. Tüm hastaların ortalama global longitudinal strain (GPLS) (-14.4) ± 3.4 ve sirkumferansiyal strain (GPSC) (-14)±3'tür. Rutin T1 ortalama değeri 1016.8±27 ms ve Siemens T1 ortalama değeri 1000±31 ms olup artmış olup vediffüz myokardiyal fibrozise işaret etmektedir. Sonuç:Bilinen kardiyak veya KVH olmayan hastalarda NAYKH varlığı, kardiyovasküler risk artışına, myokardiyal sistolik ve diyastolik disfonksiyona neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aims: Cardiac and cardiovascular diseases (CVD) are the most important cause of mortality among patients with NAFLD. The present study was to determine the subclinical coronary atherosclerosis and myocardial dysfunction in asymptomatic patients with NAFLD using multimodality imaging. Material and Method: A total of 61 consecutiveNAFLDpatients with asymptomatic for cardiac disease, who had undergonefor cardiac evaluationwere enrolled. The 10-year probability of cardiovascular events was evaluated according to ASCVD risk score. A coronary artery calcium (CAC) score (Agatston Score) was measured using coronary computed tomography (CT).Vivid E95, GE healthcare system echocardiographywas used for both conventional echocardiographic examination and also the 2D automated functional imaging (AFI), and strain analysis. Myocardial T1 mapping with magnetic resonance imaging (MRI) were performed for cardiac fibrosis evaluation. Results: The mean age was 53, 65.6% of patients were women. 30 patient (49.2%) with a biopsy NAS score of ≥5 (25.2%) were NASH and