Radyolojik olarak adenomyozis bulgusu olan olgularda yardımcı üreme tekniklerinin başarısı
Comparison of IVF results at sonographically diagnosed adenomyosis patients
- Tez No: 623126
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM SOMER ATABEKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: adenomyozis, in vitro fertilizasyon, infertilite, ultrason, prospektif, adenomyosis, in vitro fertilisation, infertility, ultrasound, prospective
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Giriş: Adenomyozis son yirmi yıldaki radyolojik gelişmeler ve yaygınlaşan tetkikler ile tanısal olarak evrimleşerek günümüzde infertil popülasyonun da hastalığı olmuştur. Ancak literatürde bu hastalığın IVF sonuçları üzerine etkileri halen tartışmalıdır. Bu çalışmanın amacı sonografik tanılı hasta olgular ile olmayanlar arasındaki IVF sonuçlarının karşılaştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: 2018-2020 yılları arasında yürütülen bu prospektif kohort çalışmasına dahil edilen hastaların içinde (n=384) adenomyozis (n=76) ve kontrol grupları (n=308) karşılaştırılarak başta canlı doğum olmak üzere diğer klinik sonuçlara bakılmıştır. Ayrıca adenomyozis bulgusu gösteren hastaların canlı doğumdan etkilenen diğer parametreler kullanılarak klinik etkilerini yorumlayabilmek adına lojistik regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Adenomyozisli hasta ile kontrol grupları arasında hem siklus başına hem de başarı ile yapılan embriyo transferi başına (n=384, sırası ile 76,308), (n=351, sırası ile 69,282) klinik sonuçlardan sadece düşük oranı her iki gruptada anlamlı çıkmıştır (%3.9 karşı %11.8 ve %4.3 karşı %13, sırasıyla p=.011, p=.010). Her iki grup arasında klinik gebelik ve canlı doğum oranları arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Bununla birlikte hem siklus hem de başarılı embriyo transferi başına, artan adenomyozis bulgu sayısı ile canlı doğum arasında anlamlı farklılık çıkmıştır (sırası ile p=0.014, p=0.030). Bu bulguların kendi içerisinde değerlendirildiği lojistik regresyon testinde, kullandığımız belirteçlerden myometrial heterojenite ve lineer çizgilenmelerin anlamlı şekilde canlı gebelik oranlarını etkilediği görülmüşür (sırası ile OR 0.116, 0.09 %95 CI 0.006-0.583, 0.005-0.501; p=0,038, p=0.026). Sonuç: Adenomyozisin sonografik tanısının IVF sonuçlarını etkileyebilir ancak bu tek bir değişken veya bulguya bağımlı olmayıp; birden çok parametrenin önemli olduğu gözönünde bulundurularak hastaya bilgi verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Adenomyosis is evolved into one of the etiologic factors of infertility in virtue of enhancing radiologic tools in the last 20 years. Although exhaustive research there were still discrepancies at literature about the impact of adenomyosis on IVF results. The aim of this study is assessing the association between the ultrasound diagnosed adenomyosis and the control group. Material and methods: Prospective longitudinal single-center study from 2018-2020. We have included 486 patients who underwent screening transvaginal ultrasound on OPU or embryo transfer day. 384 of these patients were eligible and were included in the sudy. 76 of these patients were sonographically diagnosed adenomyosis and 308 of these patients didn't show any sign of adenomyosis. We used both univariate and multivariate analysis to compare the pregnancy outcome parameters (biochemical pregnancy, clinical pregnancy, miscarriage and live birth) between two groups. Results: The live birth rates per successful embryo transfer were statistically insignificant between adenomyosis and control groups (21.7% vs %29.1 p=.222). The only difference at clinical results of IVF is the miscarriage rate between two groups (13.0% vs %4.3 p=.0010). The live birth rates per successful embryo transfer decrease significantly by each incerasing number of sonografic sign of adenomyosis (p=.03) and the odds ratio adjusted for age, infertility duration, AMH, endometrial thickness was 0.677 (95% CI 0.470 to 0.974 p=0.036). Conclusion: Adenomyosis may decrease IVF results clinically but the chances of live birth are multivariable. Routine sonographic adenomyosis screening for every women may not be neccesary but it seems reasonable discussing with couples who seeks infertility treatment if any sign detected while doing sonography.