5 yaş altı çocukların annelerinin çocukluk çağı aşıları hakkındaki bilgi düzey ve tutumları
Knowledge and attitudes of mothers of children under 5 about childhood vaccines
- Tez No: 623138
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK AYPAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aşı, Çocuk Bağışıklama, Farkındalık, Bilgi, Tutum
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Çalışmamıza katılan annelerin, 5 yaş altı çocuk ölümlerinin en sık nedeni olan bulaşıcı hastalıkları önlemeye yönelik uygulanan, çocukluk çağı aşıları hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarını öğrenmek, eksiklikleri saptamaktır. Gereç Ve Yöntem: Çalışmada Temmuz 2018-Kasım 2018 tarihleri arasında S.B.Ü. Ankara Dışkapı Yıldıım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Poliklinikleri'ne başvuran 5 yaş altı çocuğu olan annelere yüz yüze görüşme yöntemiyle, annelerin sosyodemografik özellikleri ile aşılar hakkında bilgi, tutum ve davranışlarını sorgulayan 31 sorudan oluşan anket uygulanmıştır. Çalışmamız tanımlayıcı, kesitsel bir çalışmadır. Toplam olarak 320 kişi çalışmaya dahil edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde çalışmanın bağımlı değişkeni annelerin Sağlık Bakanlığı rutin aşı takvimi ve çocuk aşılanması hakkındaki bilgi düzeyi, çalışmanın bağımsız değişkenleri annenin yaşı, mesleği, eğitim düzeyi, babanın yaşı, mesleği, eğitim düzeyi, ailenin gelir ve sosyal güvence durumu, ücretli aşı yaptırma durumu olarak belirlendi, değerlendirmesinde frekans analizi kullanıldı. Bağımsız değişkenlerin karşılaştırılmasında ki-kare testi kullanıldı. Sonuçlar %95'lik güven aralığında, anlamlılık p 2000 TL, Annelere sorulduğunda %96,6'sı aşıların gerekli olduğunu söylemektedir. Rutin programda olan ve sağlık personeli tarafından çağırılmasına rağmen çocuğuna yaptırmadığı aşı olup olmadığı sorulduğunda; olguların %1,6'sı (n=5) evet cevabı vermiştir. Anne yaşı, eğitim durumu ve mesleği ile aşının gerekliliğine dair verilen cevaplar karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı gözlemlenmiştir (p>0,05). Katlımcıların %42,2'si rutin aşılar öncesinde yeterince bilgilendirilmediğini ifade etmişlerdir. Annelerin %57,5'i ücretli aşıları yaptırmamıştı, %33,1'i yaptırmama nedeni olarak bilgisi olmadığı yanıtını verdi. Yaptıranların %62,8'i rotavirus aşısı yaptırmıştı. Anne eğitimi,çalışma durumu,baba yaşı,eğitim durumu ve aile geliri ile ücretli aşı yaptırma arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p < 0,05). Sonuç: Çalışma sonuçlarımıza göre daha önceki yıllarda yapılan benzer çalışmalarla karşılaştırıldığında anneler aşıyı hala gerekli görseler de bu oranın eski çalışmalara oranla azaldığı görülmektedir. Sağlık personelinin daha donanımlı hale getirilerek, ebeveynleregebelik döneminden itibaren aşılar ile ilgili bilgi verilmesi, internet ve sosyal medyada aşı bilgi kaynaklarının sağlıklı olması için önlem alınması bu problemin çözümüne büyük ölçüde katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the knowledge, attitudes and behaviors of mothers who participated in our study about childhood vaccines used to prevent infectious diseases that resulted in the deaths of children under 5 years of age. Materials and Methods: In July 2018 and November 2018, a survey of 31 questions which includes sociodemographic features of mothers, information about children's vaccines, attitudes and behaviours was carried out to the mothers who applied to SBÜ Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research hospital and who had children under 5 years of age. My study is a descriptive and cross-sectional study. A total of 320 people were included in this study. In the evaluation of the data, the dependent variable of the study was determined as the mothers' level of knowledge about child vaccines and routine vaccination which is scheduled by the Ministry of Health. The independent variable was determined as the age, occupation, education level, father's age, occupation, education level, income and social insurance status of the mothers and the possibility of having paid vaccination; and frequency analysis was used. Chi-square test was used to compare independent variables.