Gebelik döneminde beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 623150
  2. Yazar: NİHAN ŞENOL
  3. Danışmanlar: DR. İRFAN ŞENCAN, DR. RABİA KAHVECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Beslenme, Farkındalık, Pregnancy, Nutrition, Awareness
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Gebelik döneminde kaliteli ve düzenli beslenme biçimini öğrenmek çok önemlidir. Anne karnındaki bebeğin gelişimi tamamen anne tarafından karşılandığı için anne adayının yedikleri çok değerlidir. Bu tanımlayıcı çalışmada bu kadar önemli ve değerli bir dönem olan gebelik ve gebelikte beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi açısından Mart - Kasım 2011 tarihleri arasında Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Gebe Polikliniğine başvuran gebelere gönüllülük ilkesine dayanarak anket uygulanmıştır. Gebelere genel bilgileri, gebelikle ilişkili bilgileri, anne sütü ile beslenme hakkındaki düşünceleri, beslenme alışkanlıkları ve besin tüketim sıklığı ile ilgili tutumlarını değerlendiren ayrıntılı bir form verilmiştir. Her gebeye anketi nasıl dolduracağı anlatılmıştır. Yapılan analizler sonucunda gebelik öncesi BKİ ile gebelik sayısı arasında, eğitim seviyesi ile gelir düzeyi arasında, önceki gebeliğinde yaşadığı sağlık sorunu ile kilo alamaması arasında, çocuk sayısı ile ek hastalıklardan sezeryan arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki bulundu. Bulgularımız beslenmenin hayatın her aşamasında önemli olduğu bilincini hastalarımıza aşılayarak, farkındalık seviyesi artmış nesillerin gelişmesinin sağlanması gerekliliği yönündedir.
Özet (Çeviri)
Knowledge about the quality and regular diet during pregnancy is very important for mothers-to-be. Because of an unborn baby's developmental needs are fully met by the mother, nutrıtıon during pregnancy is very valuable. This descriptive study was performed in the Obstetrics and Gynecology Clinic, in Ankara Numune Training and Research Hospital, between March-November 2011. Pregnant women that have agreed to participate in this survey were asked to complete a questionnaire about their nutritional habits. The questionnaire was structured in order to obtain general information, pregnancy-related information, ideas about breastfeeding, nutritional habits and attitudes related to assessing the frequency of food consumption. Each participant was informed about how to fill in the questionnaire. The results of the study yielded a statistically significant relation between prepregnancy BMI and number of pregnancies, educational level and income level, the presence of any health care problem during previous pregnancies and inability to get weight, number of children and caesarean section with additional diseases. The pregnant women should be informed about the importance of nutrition in every stage of life. Raising awareness among patients is extremely important.