Trabzon ilinin Sürmene ilçesinde halkın afet profili: Farkındalık ve hazırlık seviyelerinin belirlenmesi
Disaster profile of the people in Sürmene district of Trabzon province: Determination of awareness and preparation levels
  1. Tez No: 623163
  2. Yazar: KEMAL KARADENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürmene, Afet, Afet Farkındalığı, Hazırlık Seviyesi, Sürmene, Disaster, Disaster Awareness, Preparation Level
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, Trabzon ilinin Sürmene ilçesinde yaşayan bireylerin afet profili ve farkındalığını belirlemek amacıyla kesitsel tarama modelinde tasarlanmıştır. Veriler anket formu kullanılarak toplanmıştır. Ankette yer alan sorular, literatürde mevcut olan ve farklı araştırmacılar tarafından hazırlanan sorulardan derlenmiştir. Anket, toplam 23 sorudan oluşmaktadır ve son 17 soru katılımcıların afetler konusundaki farkındalık ve hazırlık düzeylerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Örnekleme yöntemi olarak, cinsiyete göre tabakalı kolayda örnekleme yöntemi kullanılmış ve örneklem sayısı olarak 400 kişi belirlenmiştir. Veriler yüz yüze görüşülerek 200 kadın ve 200 erkekten olmak üzere toplam 400 kişiden toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25 programıyla analiz edilmiş ve istatistiksel analiz yöntemi olarak, frekans tabloları ile grafik halinde gösterilmiştir. Yapılan analizlerde, kolayda örnekleme yöntemi kullanılmasından ve verilerin normal dağılım göstermemesinden dolayı nonparametrik testler kullanılmıştır. Nonparametrik testlerde ise ikili karşılaştırmalar için Man Whitney U Testi ve çoklu karşılaştırmalar için ise Kruskal Wallis H Testi uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçları, anket çalışmasına katılan bireylerin afetler konusunda orta düzeyde bir farkındalık ve hazırlık seviyesine sahip olduğunu ve eğitim durumuna bağlı olarak, afetlerle ilgili konularda bilgi sahibi olma durumunun arttığını göstermektedir. Dolayısıyla, afet farkındalığı ve hazırlık seviyesinin yükselmesi için düzenli eğitimler verilmeli ve tatbikatlar yapılmalı ve halkın afetlere karşı farkındalık ve hazırlık algıları yüksek tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was designed in sectional scan model in order to determine the disaster profile and awareness of individuals living in Sürmene district of Trabzon province. Data were collected by using questionnaire form. The questions in the questionnaire were compiled from the questions prepared by different researchers and available in the literature. The questionnaire consists of 23 questions and the last 17 questions aim to determine the awareness and preparation levels on disasters of participants. As sampling method, stratified convenience sampling method according to gender was used and 400 people were assigned as the number of samples. Data were gathered from a total of 400 people, which of them 200 women and 200 men, by face to face interview. Obtained data were analyzed with SPSS 25 software and as the statistical analysis method, they were displayed graphically with frequency tables. In the analyses, nonparametric tests were used since the convenience sampling method were not used and data did not show normal distribution. In nonparametric tests, Man Whitney U Test was used for binary comparisons and Kruskal Wallis H Test was used for multiple comparisons. Results of the study show that the individuals participating in the questionnaire study have a moderate level of awareness and preparation about disasters and, depending of the education level, the situation of having information about disaster-related issues increases. Therefore, regular trainings should be given and exercises should be made in order to raise disaster awareness and preparation level and, the awareness and preparation perceptions of public against to disasters should be kept high.