Sağlık çalışanlarının kadına yönelik şiddete ilişkin tutumları ve bu tutumları etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Health workers' atti̇tudes towards vi̇olence agai̇nst women and factors affecti̇ng these atti̇tudes
- Tez No: 623206
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH AVŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: kadına yönelik şiddet, sağlık çalışanı, toplumsal cinsiyet, şiddet, violence against women, healthcare worker, social gender
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmayla bir Tıp Fakültesi Hastanesindeki kadın sağlık çalışanların kadına yönelik şiddet tutumlarını ve bu tutumlara etki eden faktörlerin belirlenmesi, bu konu hakkında daha sonra yapılacak araştırmalara örnek olmak ve farkındalığı arttırmak amaçlanmıştır. Araştırmaya katılanların % 40,5'i ebe, hemşire, sağlık memuru veya acil tıp teknisyeni (ATT), % 33,2'si araştırma görevlisi doktor, % 17,2'si tıbbi sekreter ve % 9,1'i öğretim görevlisidir. Katılımcıların % 62,5'i evli, %32,8'i bekâr ve % 4,7'si boşanmış / duldur. Araştırmaya katılanlardan % 26,7'sinin daha önce şiddete maruz kaldığı saptanmıştır. Maruz kaldıkları şiddet türleri ise % 80,5 duygusal şiddet, % 59,7 ile fiziksel şiddet, % 26,0 ekonomik şiddet ve % 10,4 cinsel şiddet olduğu saptanmıştır. Şiddet uygulayan kişilerin % 52,5'i sevgili/eş, % 45,8'i baba ve % 28,8'i anne olarak belirtilmiştir. Araştırma kapsamına alınan kadın sağlık çalışanlarının“Kadına Uygulanan Şiddete Yönelik Tutum Ölçeği”(ŞİTÖ) toplam puan ortalaması 27,62±7,37'dir. Tutum puanlarının ŞİTÖ toplam puan ortalamasından (=57) çok düşük olması, kadına uygulanan şiddete ilişkin modern bakış açısına sahip olduklarını göstermektedir. Eğitim düzeyi, gelir düzeyi, medeni durum, evlenme şekli, alkol-madde kullanımının kadına yönelik şiddetin yaygınlığında ve kadına yönelik şiddete ilişkin bakış açısında etkili faktörler olduğu anlaşılmıştır. Kadına yönelik şiddetin yaygınlığı ve şiddete neden olan sebeplerin ortaya çıkarılması önemli olmakla birlikte kadına yönelik şiddetin nasıl engellenebileceği ve risk faktörlerinin nasıl en aza indirilebileceğine yönelik çalışmalara da ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
With this study, it was aimed to determine the sociodemographic data, violence attitudes towards women and the factors affecting these attitudes in a Medical Faculty Hospital, to be an example for future research on this issue and to raise awareness. 40.5% of the participants are midwives, nurses, health officers or emergency medical technicians, 33.2% are research assistants, 17.2% are medical secretaries and 9.1% are lecturers. 62.5% of the participants are married, 32.8% are single and 4.7% are divorced / widowed. It has been determined that 26.7% of the participants in the research have been exposed to violence before. The types of violence they were exposed to were determined as 80.5% emotional violence, 59.7% physical violence, 26.0% economic violence and 10.4% sexual violence. 52.5% of the individuals who are exposed to violence are lovers / spouses, 45.8% are fathers and 28.8% are mothers. The total score average of the female healthcare workers included in the research is“Attitude Scale towards Violence against Women”27,62. The fact that the attitude scores are much lower than the total average score (=57) shows that they have a modern perspective on violence against women. It has been understood that education level, income level, marital status, marriage style, alcohol-substance use are effective factors in the prevalence of violence against women and in terms of violence against women. Although the prevalence of violence against women and the discovery of causes that cause violence are important, there is also a need for studies on how to prevent violence against women and how to minimize risk factors.