Hastanemizde kronik hepatit b hastalarında yapılan karaciğer biyopsilerinin fibrozis ve histolojık aktivite indeksi sonuçlarının non-ınvazıv inflamasyon belirteçleri (nötrofil/ lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı, ortalama platelet hacmi) ile karşılaştırılması
The analyzing of this study is to analyze the relation between nlp, PLR and mpv of the reagents of inflammation and the parameters which has fibrosis, hai scores and viral amounts for the patients who were done biopsy before and have been followed –up because of chronic hepatits-b in our hospital
- Tez No: 623243
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULBAKİ KUMBASAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit B, karaciğer biyopsisi, non-invaziv yöntemler, Chronic Hepatits-B, liver biopsy, methods of non-invasive
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız hastanemizde kronik hepatit B nedeniyle takip edilen ve daha önce karaciğer biyopsisi yapılmış olan hastalarda; fibrozis, HAI skorları ve viral yük göstergeleri olan parametrelerin; enflamasyon belirteçlerinden olan NLR, PLR ve MPV ile olan ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmanın örneklemini 2016 -2019 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları kliniğine ve Gastroenteroloji polikliniğine başvuran ve kronik hepatit B ön tanisı ile karaciğer biyopsisi yapılan hastalar oluşturmaktadır. Çalışma verileri, hasta dosyaları ve elektronik kayıtlar taranarak elde edildi. Bulgular: Çalışmaya 224 hasta dahil edildi. Hastaların %58,5'i erkek (n= 131) %41,5'i (n=93) kadın olup ortalama yaş 42,36±12,385 (20- 79yıl) olarak hesaplandı. Hastaların %18,3'ünde HBeAg pozitif (n=41) saptanırken anti-HBe pozitiflik oranı (n=183) ise %81,7 olarak hesaplandı. Tam kan sayımı aracılığı ile elde edilen ortalama MPV 10,39±1,114 fL, NLR: 2,093±1,048 ve PLR: 106,228±37, 451 olarak bulundu. Karaciğer biyopsi skorları incelendiğinde ortalama fibrozis skoru: 1,38±1,07 ve ortalama HAI skoru: 5,88±2,27 olarak saptandı. Erkeklerde MPV ile fibrozis arasında istatistiksel açıdan (r=0,244, p: 0.005) anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yine erkek cinsiyette HBVDNA ve HAI arasında (r=0,296, p: 0.001) ve HBVDNA ve fibrozis (r=0,278, p: 0.001) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. İki grup arasında fibrosiz skorları ve enflamatuar parametreler açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Histolojik aktivite indeksi 0,05). Sonuç: Yaptığımız çalışma neticesinde MPV'nin KBH lı hastalar da fibrozis düzeyini öngörmede yardımcı bir biyobelirteç olacabileceği fakat karaciğer biyopsisi yerini tutabilmesi için daha fazla çalışmaya gerek olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to analyze the relation between NLP, PLR and MPV of the reagents of inflammation and the parameters which has fibrosis, HAI scores and viral amounts for the patients who were done biopsy before and have been followed –up because of chronic Hepatits-B in our hospital. Materials and Methods: The sample of this retrospective study consists of the patients who applied to Internal Medicine and Gastroenterology Clinic of Kanuni Sultan Suleyman Training and Research Hospital between 2016-2019 and were carried out liver biopsy due to pre-diagnosis of chronic Hepatits-B. Parameters of the study, patient folders and electronic logs were done by the way of reviewing. Results: 224 patients were included in the study. %58,5 of the patients were male (n=131), %41,5 of them were female (n=93) and the average of their ages were calculated 42,36+- 12,385 (28-79 years) While %18,3 of the patients were diagnosed HBeAg positive (n=41), %81,7 were calculated anti-HBe positive (n=183). The average that were provided by the means of completing blood cell count parameters were found MPV10,39±1,114 fL, NLR:2,093±1,048 AND PLR:106,228±37,451. When the liver biopsy scores were analyzed, the average of fibrosis score was 1,38±1,07 and the average of HAı score was 5,88±227 for male patients. Statistically semantic relation was found between MPV and fibrosis (r=0,278, p:0.001). And also statistically semantic relation was found between HBVDNA and HAI (r=0,296, p=0.001); HBVDNA and fibrosis (r00,278, p:0,001) for male patients. Statistically semantic diffrences weren't observed between two groups in terms of fibrosis scores and inflamation parameters. It was observed it didn't cause a semantic differnce in terms of MPV, NLR and PLR versions for the groups which were made according to activity index of histology ˂6 and activity index of histology 6; Fibrosis ˂2 and Fibrosis 2 and HBVDNA20000 (p˃0,05). Conclusions: At the end of the study, ıt was determined that MPV may be a useful biomaker to diagnose the level of fibrosis for the patients who has KBH, but it is neccessary to study more to replace liver biopsy.