1831-1845 yılları arası Sandıklı Merkez Mahallelerine ait nüfus defterlerinin transkripsiyon ve değerlendirmesi
Transcription and evaluation of the identity books belonging to the central districts of Sandıklı between 1831 and 1845
- Tez No: 623251
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tahrir, Nüfus, Sandıklı, Nüfus Defteri, Nüfus Sayımı, Registry, Population, Sandikli, Identity Books, Population Consensus
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Osmanlı devletinde XVI. Yüzyılın sonuna kadar uygulanan tahrir defterleri modernleşme döneminde yerini nüfus defterlerine bırakmıştır.“1831-1845 Yılları Arası Sandıklı Merkez Mahallelerine Ait Nüfus Defterlerinin Transkripsiyon ve Değerlendirmesi”adlı bu çalışmada Başbakanlık Osmanlı Arşivinde bulunan 1707 numaralı ve 1831 tarihli defter esas kabul edilmiş, bu defterin transkripsiyon ve değerlendirmesi yapılmıştır. Kalan üç defter içerdikleri veriler bakımından defterlerin yıllarına göre karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Bu çalışmada dört adet Sandıklı Nüfus Defterinde bulunan Sandıklı merkez mahallelerinde yaşayan sülale adları, şahısların isimleri,defterlerde ifade edilen dış görünüş özellikleri, kişiler arasındaki akrabalık ifadeleri, şahısların ilmî statüleri, meslekleri, fevt yaşları ve genel demografik vaziyetleri bakımından tablolar halinde karşılaştırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
InThe Ottoman Empirein the Modernisation Period, cadastral record books gave its place to identity books applied until the end of the16th century. In the present study entitled“Transcription and Evaluation of the Identity Books belonging to the Central Districts of Sandikli between 1831 and 1845”, the book numbered 1707, dated 1831, and found in the Ottoman Archives of the Prime Ministry was based, and it was transcribed and evaluated. In terms of the data included, the rest three ones were addressed comparatively according to their years. The current study at comparison was made in the form of tables with respect to the names of the extended families and individuals living in the Central Districts of Sandikli and their occupations, physical appearance features stated in the books, kinship expressions between individuals, educational levels, death ages, and general demographical conditions of the districts placed in four Sandikli Identity Books