Nano zno uygulamasının tütün bitkisinin cd fitoektraksiyonuna etkisinin araştırılması
An investigation on the effect of nano-zno application on cd phytoextraction by tobacco plant
- Tez No: 623320
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DAĞHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tütün, Kadmiyum, Toksisite, Çinko Oksit Nanopartikül
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalıĢmada, Cd ile kirlenmiĢ toprakların iyileĢtirilmesi için fitoekstraksiyon yönteminin ve nanomateryallerin birlikte kullanılması ve aynı zamanda nanomateryallerin bitkiler üzerindeki etkilerinin araĢtırılması amaçlanmıĢtır. Bu amaçla ülkemizde kullanımı giderek yaygınlaĢan, kuraklığa ve sıcaklığa dayanıklı, bol yeĢil aksama sahip, ülkemizin hemen hemen her yerinde yetiĢtirilebilen tütün bitkisi bitki materyali olarak kullanılmıĢtır. Bitkiler, artan dozlarda ZnO-NP (0-1-5 mg/L) ve Cd (0-1-3 mg/L) uygulanmıĢ Hoagland besin çözeltisi ortamında 20 gün boyunca kontrollü koĢullarda (16/8 saat ıĢık/karanlıkta, 25/20 oC sıcaklık ve % 60 nem, ıĢık yoğunluğu 10 klux) yetiĢtirilmiĢtir. Bitkilerin uygulamalara tepkileri gözlemlenmiĢ ve analiz sonuçları değerlendirilmiĢtir. Deneme sonunda yaprakların klorofil içeriği SPAD metre ile ölçüldükten sonra bitkiler hasat edilmiĢtir. Bitki örneklerinin yeĢil aksam ve kök kuru ağırlıkları ve çinko (Zn), kadmiyum (Cd), azot (N), fosfor (P), potasyum (K), demir (Fe), bakır (Cu) ve mangan (Mn) konsantrasyonları belirlenmiĢtir. Çinko oksit NP uygulamalarındaki artıĢla yeĢil aksam ve kök Zn konsantrasyonu artmıĢtır. Çinko konsantrasyonu yeĢil aksamda 17,84-3,360 mg/kg arasında ve kökte ise 39,74-8,80 mg/kg arasında değiĢim gösterdiği belirlenmiĢtir. Artan Cd uygulamaları bitkilerin kök ve yeĢil aksamlarındaki Cd birikimini arttırmıĢtır. Diğer yandan ZnO-NP uygulamaları yeĢil aksam Cd alımlarını azalmıĢtır. YeĢil aksamda en yüksek Cd konsantrasyonu (388 mg Cd/kg) ZnO-NP uygulamasının 1 mg/L dozu ile 3 mg Cd/L dozlarının birlikte uygulamasından elde edilmiĢtir. Yapılan tez çalıĢmasında, ZnO-NP uygulamalarının yaprakların klorofil içeriğini ve biomas üretimini arttırarak bitkinin fitoekstraksiyon potansiyeline olumlu etkide bulunduğu saptanmıĢtır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to use phytoextraction method and nanomaterials together in order to improve Cd contaminated soils, as well as investigating the effects of nanomaterials on plants. For this purpose, the tobacco plant, whose usage has become widespread in our country, and which is resistant to drought and temperature, has abundant green parts and can be grown almost everywhere in our country, has been used as plant material. Plants were grown in Hoagland nutrient medium with increasing doses of ZnONP (0-1-5 mg/L) and Cd (0-1-3 mg/L) under controlled conditions (16/8 hours light/dark, 25/20 oC temperature and 60 % humidity, light intensity 10 klux) for 20 days. The response of the plants to the applications was observed and the results of the analysis were evaluated. Plants were harvested, at the end of the experiment, after measurement of chlorophyll content of leaves by using SPAD meter. Dry weights of shoot and root parts, and the concentrations of zinc (Zn), cadmium (Cd), nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K), iron (Fe), copper (Cu) and manganese (Mn) were determined in all plant samples. The Zn concentration of shoots were determined varies between 17.84-3.360 mg/ kg. As for the root, it was found to vary between 39.74-8.80 mg/kg. The Zn concentrations of shoot and the root were increased with the increase dose of ZnO NP applications. The increasing dose of Cd applications were increased Cd accumulation in the root and shoot parts of plants. On the other hand, Cd uptake of the shoot was decreased with ZnO-NP applications. The highest Cd concentration (388 mg/kg) in the shoot was obtained from 1 mg ZnO-NP/L and 3 mg Cd/L doses together. In the thesis study, it was determined that ZnO-NP applications had a positive effect on the phytoextraction potential of the plant by increasing the chlorophyll content and biomass production of the leaves. KeyWords: Tobacco, Cadmium, Toxicity, Zinc Oxide Nanoparticle