Nanomateryal (ZnO) uygulamasının tuzlu sulama suyu ile yetiştirilen marul (Lactuca sativa) bitkisinin gelişim ve verimine etkisi
The effect of nanomaterial (ZnO) application on the growth and yield of lettuce (Lactuca sativa) grown with saline irrigation water
- Tez No: 966430
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA KALE ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sulama suyu tuzluğu, Nano teknoloji, Nano Çinko Oksit (ZnO), Marul (Lactuca sativa), Yedikule marul, Verim
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmada, Nano Çinko Oksit (ZnO) nanopartiküllerinin (Np1: 50 ppm, Np2: 100 ppm, Np3: 300 ppm), farklı tuzluluk düzeylerine sahip sulama sularıyla (T1: çeşme suyu 1.2 dS/m, T2: 2 dS/m, T3: 4 dS/m) birlikte uygulanmasının, marul (Lactuca sativa) bitkisinin yaş ve kuru ağırlık verimi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışma, tesadüf parselleri deneme desenine uygun olarak faktöriyel düzende ve üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Toplamda 36 parsel değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; sulama suyu tuzluluğu ile bitki yaş ve kuru ağılıkları arasında önemli ve negatif bir ilişkinin olduğu bulunmuştur. Tuzluluk uygulamaları arasında en yüksek yaş ve kuru ağırlık değerleri, sırasıyla 155 g/bitki ve 14 g/bitki ile T1 uygulamasında elde edilmiştir. Nano çinko oksit uygulamaları bakımından ise en yüksek yaş ve kuru ağırlıklar, sırasıyla 201 g/bitki ve 16.85 g/bitki ile NP3 uygulamasında belirlenmiştir. Bitki yaş ağırlıkları açısından elde edilen verilere yapılan varyans analizi sonucunda sulama suyu tuzluluğu-nanomateryal interaksiyonu istatistik olarak önemli bulunmuştur. Tuzluluk seviyeleri arttıkça nano çinko oksit etkisinin azaldığı saptanmıştır. T1NP3 konusunda 201 gr/bitki değeri ile en yüksek yaş ağırlık değeri elde edilmiştir. Bitki kuru ağırlığı bakımından konular istatistiksel olarak değerlendirildiğinde sulama suyu tuzluluğu nano çinko oksit düzeyi arasında önemli düzeyde bir ilişki olmadığı belirlenmiştir. Yine nano çinko oksit ortalamaları arasındaki istatistik farklar da önemli bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of Nano Zinc Oxide (ZnO) nanoparticles at concentrations of Np1; 50 ppm, Np2 100 ppm, and Np3; 300 ppm on the fresh and dry weight yield of lettuce (Lactuca sativa) were evaluated under different salinity conditions (T1 = Tap Water 1.2 dS/m, T2 = 2 dS/m, T3 = 4 dS/m). The experiment was conducted using a factorial randomized block design with three replications, totaling 36 pots. According to the research results, there is a significant negative relationship between irrigation water salinity and plant fresh and dry weights. Among the salinity treatments, the highest fresh and dry weight values were observed in T1 with 155 g/plant and in T3 with 14 g/plant. In the Nano Zinc Oxide treatments, the highest fresh and dry weight values were recorded in the NP3 treatment, with 201g/plant and 16.85 g/plant, respectively.