Atama bekleyen beden eğitimi öğretmeni adaylarının yaşam doyumları ve umutsuzluk durumlarının araştırılması
Research of hopelessness situations of candidate physical education teachers who are preparing for public personnel selection exam
  1. Tez No: 623473
  2. Yazar: SULTAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL TAŞKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: KPSS Hazırlanan Beden Eğitimi Öğretmeni, Umutsuzluk, Yaşam Doyumu, KPSS Public Personnel Selection Exam, Candidate Pyhsical Education Teachers, Hopelessness, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu çalışma atama bekleyen beden eğitimi öğretmeni adaylarının yaşam doyumu ve umutsuzluk durumlarını incelenmek amacı ile yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmada tarama modeli benimsenmiştir. Araştırma grubunu Kamu Personeli Seçme Sınavına hazırlanan 312 aday beden eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Beck vd. geliştirdiği ve Durak ve Palabıyık tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Umutsuzluk Ölçeği”ve Yaşam Doyum Ölçeği Diener, Emmons, Larsen, Griffin, tarafından geliştirilen Yaşam Doyum Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması Köker, tarafından yapılan ölçek kullanılmıştır. Bulgular: Aday öğretmenlerin cinsiyetlerine göre umutsuzluk düzeyleri arasında anlamlı fark yoktur (p>0,05). Ancak aday öğretmenlerin yaşlarına, hazırlanma yıllarına ve okudukları bölümlere göre umutsuzluk düzeyleri arasında anlamlı fark vardır (p0,05). Sonuç: Araştırma sonucunda yaşa, KPSS hazırlanma yılına, Bölüme göre umutsuzluk düzeylerinin yüksek olduğu ve cinsiyete göre umutsuzluk düzeyinin değişmediği bulunmuştur. Yine araştırmada beden eğitimi öğretmen adaylarının yaşam doyum düzeylerine bakıldığında cinsiyet, yaş ve bölüme göre değişmediğini sadece KPSS hazırlanma yılına göre değiştiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research aims to study the hopelessness sitations of candidate physical education teachers who are preparing for Public Personel Selection Examination. Material and method: İn this research scannig method was applied. Research group consists of 312 candidate Physical Education Teachers prepering. Hopelessness scale, which was developed by Beck and adapted Turkish lanquage by Durak and Palabıyık, was used as a means of data collection medium and Life Satisfaction Scale developed by Durak and Palabıyık and adapted to Turkish by Diener, Emmons, Larsen, Griffin Used. Result: There is no significant difference between prospective teachers' despair levels according to their gender(p>0,05). However, there is a significant difference between the levels of hopelessness of prospective teachers according to their ages, preparation years and departments (p>0,05). There is a significant difference between the levels of life satisfaction of the candidates according to the preparation years of KPSS (p>0,05). Conclusion: As a result of the research, it to department was found that hopelessness levels were high according to age, preparation year of KPSS, and the level of hopelessness did not change according to gender. In the study, when the life satisfaction levels of the prospective physical education teacher candidates were examined, it was concluded that it did not change according to gender, age, and department and it only changed according to the year of preparation of KPSS.