Konya ili Beyşehir ilçesinin hayvan gübrelerinin biyogaz enerji potansiyellerinin belirlenmesi
Determination of biogas energy potentials of animal manure in Beyşehi̇r district of Konya
- Tez No: 623474
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biyogaz, Biyogaz potansiyeli, Biyometanizasyon, Enerji, Hayvansal Atık, Beyşehir, Biogas, Biogas potential, Biomethanization, Energy, Animal Waste, Beyşehir
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Artan dünya nüfusu ile birlikte oluşan atıkların miktarı ve enerji ihtiyacı da sürekli olarak artmaktadır. Oluşan atıkların çevresel açıdan oluşturduğu olumsuz etki sebebiyle bertaraf edilme zorunluluğu ve fosil kaynaklı enerji kaynaklarının azalması ve enerji açığının giderek artması mevcut kaynakların daha etkin kullanımını ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi zorunlu hale gelmiştir. Yeni kaynak arayışı sonucunda, ortaya çıkan organik içerikli atıklardan biyogaz üretimi, alternatif kaynak olarak kullanılabilmektedir. Biyogaz üretiminde kullanılan organik atıkların başında hayvan gübreleri gelmektedir. Bu çalışma kapsamında, Konya İli Beyşehir İlçesinin hayvan gübrelerinden oluşabilecek biyogaz potansiyelinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'ndan ve Beyşehir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Beyşehir Tarım Kredi Kooperatifinden temin edilen büyükbaş, küçükbaş, ve kümes hayvanları sayılarına ait veriler baz alınarak hayvan gübrelerinden elde edilebilecek biyogaz miktarları hesaplanmıştır. Ayrıca hesaplanan biyogaz miktarlarının enerji değerleri değerlendirmeye alınmıştır. TÜİK verilerine göre Konya İli Beyşehir İlçesinin 2019 yılına ait hayvan sayıları; büyükbaş için 44.055 adet, küçükbaş için 33.300 adet ve kümes hayvanları 14.930 adet olarak belirlenmiştir. Yılda 394.742 ton büyükbaş, 30.386 ton küçükbaş, 1.035 ton kanatlı hayvan dışkısının oluşturduğu bir üretim vardır. Bu dışkılardan elde edilen kullanılabilir kuru madde miktarı ise 31.150 ton'dur. Bu kuru madde miktarının enerji değeri141.419 GJ'dür.
Özet (Çeviri)
With the increasing world population, the amount of waste generated and the need for energy are constantly increasing. Due to the negative impact of the wastes caused by the environmental waste, the necessity of disposal and the decrease in fossil energy sources and the increasing energy deficit necessitates the more efficient use of the existing resources and the orientation towards renewable energy sources. As a result of the search for new sources, biogas production from organic wastes can be considered as alternative sources.. Animal manure is one of the organic wastes used in biogas production. In this study, it was aimed to reveal and map the biogas potential of Beysehir district of Konya. For this purpose, Turkey Statistical Institute (TSI) 's and Beyşehir Cattle Breeders Association and Beyşehir cattle obtained from the Agricultural Credit Cooperatives, sheep, and biogas poultry can be obtained from the number of their own data based on animal manure (methane) amounts were calculated. In addition, the energy values of the calculated biogas amounts were taken into consideration. According to TUIK data, the number of animals of Beysehir District of Konya Province in 2019; 44.055 for cattle, 33.300 for sheep and 14.930 for poultry. There is a production of 394.742 tons of bovine, 30.386 tons of ovine and 1.035 tons of poultry manure. The available dry matter amount of these stools is 31.150 tons. The energy equivalent of this dry matter amount is 141.419 GJ.