Egzersiz ile birlikte metenolon enantat takviyesinin sıçanların bazı kemikleri üzerindeki etkileri
The effects of methenolone enanthate supplement with exercise on rats' bones
  1. Tez No: 623538
  2. Yazar: MEHMET ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA LÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Spor, Anatomy, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Anabolik steroid, metenolon enantat, Sıçan, Femur, Humerus, anabolic steroids, methenolone enanthate, rats, femur, humerus
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
Anabolik steroidlerin, sporcular tarafından performanslarını arttırmak amacıyla kullanıldığı ve bunun sonucunda da birçok sağlık problemlerine neden olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı; Egzersiz ile birlikte metenolon enantat takviyesinin sıçanların bazı kemikleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma“Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi”nden temin edilen 28 günlük 28 adet Wistar erkek sıçan üzerinde gerçekleştirildi. Sıçanlar, K (kontrol, n:6), E (Egzersiz, n:7), M (Metenolon enantat, n:7) ve ME (Metenolon enantat + Egzersiz, n:8) olarak dört gruba ayrıldı. Metenolon enantat uygulanan gruplara ait sıçanların canlı ağırlıkları ölçüsünde, haftalık olarak gerekli doz ayarlaması yapıldı. Materyallerin ön ve arka extremite kemikleri diseke edilerek ortaya çıkarıldı ve ortaya çıkarılan humerus ile femur kemikleri kurutuldu. Her bir kemiğin boy uzunluğu, corpus kalınlığı, cortex kalınlığı ve medullar çap noktaları belirlenerek gerekli ölçümler alındı. Sonuçlar Mean±SD olarak sunuldu. Verilerin gruplar arası karşılaştırılmada ANOVA ve Duncan testi uygulandı. p0,05). Çalışma sonuçları incelendiğinde metenolon enantat takviyesinin sıçanların femur ve humerus kemiklerinde erken epifizyal kapanmaya yol açarak boylarının uzamasını durdurduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca metenolon enantat takviyesinin olumsuz etkisini egzersizin de azaltmadığı görülmüştür. Anabolizan sınıfındaki yasaklı maddelerin, bazı sporcular tarafından performansı arttırdığı düşünülse bile sporcu sağlığı açısından olumsuz etkileri nedeniyle bu maddeler kullanılmaması söylenebilmektedir..
Özet (Çeviri)
It is known that anabolic steroids are used by athletes to increase their performance and cause many health problems. This study aims to analyze the effects of methenolone enanthate supplement with exercise on rats' bones. The study was conducted with 28 28-day-old Wistar male rats obtained from the Chair of the Experimental Medicine Research and Application Center of Selçuk University. The rats were allocated into four groups: C (control, n:6), E (exercise, n:7), M (methenolone enanthate, n:7) and ME (methenolone enanthate+exercise, n:8). The required doses were arranged weekly depending on the rats' live weight for the groups given methenolone enanthate. The rats' front and back extremity bones were dissected, and the humerus and femur bones were dried. Each bone's length, corpus thickness, cortex thickness and medullary diameter points were determined. The results were presented as mean±SD. ANOVA and Duncan's test were used for inter-group comparison of the data. The threshold for statistical significance was p0.05). It was concluded based on the study results that methenolone enanthate supplement causes early epiphyseal closure in rats' femur and humerus bones and stops the increase in these bones' length. In addition, exercise was found not to reduce this negative effect of methenolone enanthate. Although the prohibited substances classified as anabolics are considered to increase performance by some athletes, these substances are not recommended for use due to their negative effects on athletes' health.