Enflasyon-enflasyon belirsizliği ilişkisi ve enflasyon hedeflemesi rejimi'nin enflasyon belirsizliği üzerindeki etkisi: Türkiye örneği
Inflation-inflation uncertainty relationship and inflation targeting's effect on inflation uncertainrty: Turkey keys
- Tez No: 623559
- Danışmanlar: PROF. DR. LALE ALKINOĞLU KARAMIZRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Enflasyon Belirsizliği, Enflasyon Hedeflemesi Rejimi, Birim Kök, EGARCH-M, Inflation, Inflation Uncertainty, Inflation Targeting Regime, Unit Root, EGARCH-M
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Enflasyon-Enflasyon Belirsizliği İlişkisi ve Enflasyon Hedeflemesi Rejimi'nin Enflasyon Belirsizliği Üzerindeki Etkisi: Türkiye Örneği Hakan AÇAR Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı İktisat Programı Bu çalışmanın temel amacı Türkiye'de enflasyon ve enflasyon belirsizliği arasındaki ilişkiyi tespit edip enflasyon hedeflemesi rejiminin enflasyon belirsizli-ği üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Elektronik Veri Dağıtım Sistemi aracılığıyla elde edilen Tüketici Fiyat Endeksi verilerinden oluşturulan enflasyon serisi kullanılarak 1990:01-2014:12 dönemi için EGARCH-M modeli tahmin edilmiştir. Çalışmanın birinci kısmında enflasyon ve enflasyon belirsizliği kavramları tanıtılmakta ve enflasyon ile enflasyon belirsizliği arasındaki ilişkiyi açıklayan hipotezlere yer verilmektedir. Çalışmanın ikinci kısmında enflasyon hedeflemesi rejimi tanıtılmıştır ve Türkiye'de enflasyon hedeflemesi rejimi dönemi incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son kısmında ise Türkiye'de 1990:01-2014:12 dö-neminde enflasyon-enflasyon belirsizliği ilişkisi ve enflasyon hedeflemesi rejimi-nin enflasyon belirsizliği üzerindeki etkisi ekonometrik olarak incelenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, Türkiye'de enflasyon ve enflasyon belirsizliği arasında çift yönlü bir nedensellik ve doğru yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Buna göre enflasyonun enflasyonun belirsizliğini arttırdığı öne süren Friedman-Ball Hipotezi ve enflasyon belirsizliğinin enflasyonu arttırdığını öne süren Cukier-man-Meltzer Hipotezi'ni doğrulayan sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca enflasyon hedeflemesi rejimi'nin enflasyon belirsizliğinin hem düzeyini hem de volatilitesini düşürdüğü tespit edilmiştir. Buna göre TCMB 2000'li yıllardan itibaren uygula-dığı enflasyon hedeflemesi rejimini sürdürmelidir. Ayrıca 2008 krizinden bu ya-na Türkiye Cumhuriyeti Merkezi Bankası'nın fiyat istikrarının yanında finansal istikrarı da gözetebilmek için kullandığı politika araçları olan faiz koridoru ve rezerv opsiyon mekanizmasının enflasyon belirsizliği üzerindeki etkileri de ince-lenmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Inflation-Inflation Uncertainty Relationship and Inflation Targeting's Effect on Inf-lation Uncertainrty: Turkey Keys Hakan AÇAR Dokuz Eylul University Graduate School of Social Sciences Department of Economics Economics Program The fundamental objective of this study is to observe the relationship between the inflation and inflation uncertainty in Turkey and the effect of infla-tion targeting regime on the inflation uncertainty. In this study, EGARCH-M model for the 1990:01-2014:12 term has been forecasted by using the inflation series formed from the Consumer Price Index obtained via Central Bank of Turkey Electronic Data Delivery System. In the first section of the study, inflation and inflation uncertainty have been defined and hypothesis that explains the relationship between the inflation and inflation uncertainty has been addressed. In the second section of the study, inflation targeting regime has been de-fined and inflation targeting regime period in Turkey has been examined. In the third and final section of the study, the relationship between infla-tion and inflation uncertainty in Turkey and the effect of inflation targeting re-gime on the inflation uncertainty have been examined with EGARCH-M model in econometric manner. According to the result of the study, it is observed that there is a dual cau-sality and direct relation between the inflation and inflation uncertainty in Tur-key. According to that, it is obtained results that verify the Friedman-Ball Hy-pothesis asserting that inflation increases the inflation uncertainty and Cukier-man-Meltzer Hypothesis asserting that inflation uncertainty increases the infla-tion. Furthermore, it is observed that inflation targeting regime decreases both the level and volatility of the inflation uncertainty. According to that CBT should maintain the inflation targeting regime that has been applied since 2000. Furt-hermore, the effects of interest rate corridor and reserve option mechanism that are used as political tools to protect the financial stability along with the price stability by CBT since 2008 on the inflation uncertainty should be examined, as well.